Soivatko yrityksen talouden hälytyskellot?

Sähköasennusliikkeellä riitti töitä. Uusia urakkasopimuksia solmittiin ja kaksi uutta työntekijää oli entisten kahden lisäksi juuri palkattu. Nuori yrittäjä loisti tyytyväisyyttään, osti uuden auton ja vaihtoi asunnon suurempaan. Vuosi kului mukavasti, kunnes tilitoimistosta otettiin yhteyttä. Kassa oli lähes tyhjä ja tavarantoimittajien laskut olivat myöhässä. Työntekijöiden palkanmaksuun ei ollut rahaa.

Kesken olevista urakoista saatavat tulot olisivat kaksinkertaistaneet liikevaihdon edelliseen vuoteen verrattuna. Ongelmana oli, että yhtäkään työmaata ei ollut pystytty luovuttamaan. Pieniä korjauksia oli tekemättä eikä työntekijöitä ollut tarpeeksi. Nykyisetkin uhkasivat jättää tulematta työhön, elleivät palkat pikapuoliin tipahtaisi tilille.

Seuraavan puolen vuoden aikana työntekijät joutuivat pyytelemään ansioitaan palkkaturvajärjestelmän kautta, tilaajista kaksi kieltäytyi maksamasta koko sovittua urakkasummaa viivästyksiin, puutteisiin ja virheisiin vedoten. Ulosottomies kolkutteli ovella ja vaati tavarantoimittajien maksamattomia saatavia.

KPMG:n tilintarkastaja Niklas Oikia kertoi marraskuisessa Yrityspalvelukeskus Potkurin järjestämässä koulutustilaisuudessa yrittäjille tuloslaskelman ja taseen varoitusmerkeistä, jotka varoittavat yrityksen ajautumisesta vaarallisen taloudenpidon tielle.

Kassavirta kertoo rahojen riittävyydestä

Yrityksen taloudellisen tulevaisuuden suunnittelu on tärkeää, jotta yritys voisi toimia tehokkaasti tai ylipäänsä edes toimia. Pienet yritykset käyttävät tuloslaskelmaa ja tasetta yleensä menestyksen seurantaan ja menneisyyden arviointiin, kun tarkastelun pitäisi pikemminkin tähdätä tulevaisuuteen.

Kassavirran suunnittelu on parasta ja käytännönläheisintä yrityksen talouden tulevaisuuden suunnittelua. Se kertoo, miten rahat saadaan vuoden edetessä riittämään. Kassavirtojen laskeminen on erityisen tärkeää yrityksille, jotka tekevät tilapäisesti tappiota tai suuria investointeja tai joiden toiminta on yhtäkkisesti muutoksessa.

Kassavirran ennustaminen on vaikeaa, koska yrittäjä joutuu arvioimaan asiakkaidensa maksutahtia. Pitkäaikaisten asiakkaiden maksutavat ja -aikataulut ovat yleensä tiedossa, mutta asiakaskunnan kasvaessa tai muuttuessa ennustaminen vaikeutuu. Tiukoissa tilanteissa jopa päiväkohtainen laskelma on hyödyllinen. Useissa yrityksissä on käytössä kuukausikohtainen laskelma. Saatavat voidaan siirtää rahoitusyhtiölle, jolloin maksuaikataulujen epävarmuus poistuu, mutta osa saatavista päätyy rahoitusyhtiölle. Lyhytaikaisen vieraan pääoman ja saatavien suhde antaa hyviä viitteitä siitä, miten seuraavasta vuodesta selvitään.

Talousraporttien varoitusmerkit

Merkittävä hälytysmerkki taseessa on oman pääoman tason lasku. Kun oma pääoma on menetetty, tulee kaupparekisteriin tehdä ilmoitus yrityksen tilasta. Merkintä pystytään välttämään esimerkiksi pääomalainalla. Kun yrityksen taseessa näkyy pääomalaina, on tämä hälytysmerkki ainakin yrityksen yhteistyökumppaneille.

Varsinkin projektitoiminnassa on saatujen ennakoiden määrällä ja kertymisajankohdalla erittäin olennainen merkitys. Mitä myöhemmin ennakot saadaan tilille, sitä suurempi osa kuluista tulee kattaa muulla rahoituksella. Hyvä katteen nousu ei aina kerrytä kassaa ja vaihto-omaisuuden kierron nopeudesta tulee huolehtia. Jos asiakkaat eivät maksa ripeästi, kassavarat hupenevat ja yrittäjän on etsittävä joustoa joko limiittiluotoista tai oman palkkansa pienentämisestä. Ajankohta ei tuolloin ole oikea uuden auton ostoon tai asunnon vaihtoon.

Anne Pentti

Julkaistu 12/2013        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa