Varsinaissuomalaiset yrittäjät voivat hyvin
Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Työterveyslaitoksen yhteistyössä toteuttaman yrittäjien hyvinvointibarometrin tulokset valmistuivat tammikuussa. Barometrin tärkein tulos oli, että valtaosa varsinaissuomalaisista yrittäjistä tuntuu voivan hyvin ja heidän taloustilanteensa on hyvä.
- Valtaosalla yrittäjistämme työkyky ja tulevaisuus vaikuttaisivat siis olevan hyvällä tolalla, sanoo Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Susanna Visuri.
- Tulos oli odotettu. Yrittäjien perustunnelma on ollut taloustilanteesta huolimatta positiivinen, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom.
Barometri toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa ja se on osa HYVE: Yritykset yhteistyötahojen tuella hyvinvointiin -hanketta. Barometristä on tarkoitus tulla valtakunnallinen ja jokavuotinen mittari, jonka avulla yrittäjien hyvinvoinnin kehitystä voidaan seurata. Ensimmäinen valtakunnallinen kysely toteutetaan keväällä Suomen Yrittäjien kanssa.
Uupuneena ei saa jäädä yksin
Tutkimuksessa erottui myös pieni joukko yrittäjiä, joilla on vaikeampi tilanne. Neljäsosalla vastaajista oli haasteita taloudessa, omassa voinnissa tai molemmissa. Uupumispisteessä oli joka kymmenes vastaaja.
- Talous ja työkyky saattavat olla huonossa kunnossa ja stressiä on paljon. Työn riittävyydestä on epävarmuutta, eikä yrittäjä usko jatkavansa työssään enää kahden vuoden kuluttua. Itsestä huolehtiminen on heikompaa, Visuri luettelee.
- Yksin jääminen on tässä tilanteessa pahinta. On tärkeää miettiä, miten palvelut kohdennetaan uupuneille. Silloin ei itsellä välttämättä ole voimavaroja lähteä etsimään apua, Visuri jatkaa.
- Yrittäjän tukiverkko -palvelusta löytyy apua kriisiavusta lähtien. Aina voi ottaa yhteyttä myös suoraan yrittäjäjärjestöön, Wibom muistuttaa.
Yksinyrittäjät voivat muita paremmin
Lievänä yllätyksenä tuli, että tulosten perusteella yksinyrittäjien asiat ovat paremmalla tasolla kuin muilla. Yksinyrittäjillä oli vähemmän viikoittaisia työtunteja ja enemmän vapaapäiviä kuukaudessa, mikä näkyy hyvinvointina. Yksinyrittäjät myös kokivat työkykynsä paremmaksi ja heillä oli vähemmän ongelmia ajanhallinnan kanssa.
- Palautumiseen onkin tärkeää kiinnittää huomiota. Olennaista on, että vapaa-ajalla pääsee irtautumaan töistä. Liian pitkät työpäivät ja niistä johtuva vapaa-ajan puute ja ihmissuhteiden laiminlyöminen kostautuvat ennen pitkää, sanoo Visuri.
Toisaalta sopivaa työn ja vapaa-ajan määrää on vaikea määritellä.
- On hirveän yksilöllistä, mikä on riittävästi vapaata. Yrittäjien työtuntien määrä on keskimäärin vähän enemmän kuin palkansaajien. Valtaosa piti kuitenkin lomaa yli kaksi viikkoa, Visuri sanoo.
Yrittäjäjärjestölle tärkeää tietoa ovat myös yrittäjien toiveet yhteisestä virkistystoiminnasta, joita barometrillä myös selvitettiin.
- Kärkipäässä listalla olivat teatterikäynnit, ryhmäliikunta ja muut sosiaaliset tapahtumat. Toisaalta toivottiin myös tietoa työterveyshuollosta sekä stressin ja ajankäytön hallinnasta. Tällaista toimintaa meillä jo paljon järjestetään ja välitämme näitä toiveita nyt vielä eteenpäin paikallisyhdistyksille, Wibom kertoo.
Mistä apua?
- http://yrittajantukiverkko.fi - maksuton nettipalvelu yrittäjille
- työterveyshuolto
- yrittäjäjärjestö
- Mielenterveysseuran kriisipuhelin 01019 5202
![]() |
Valtaosa varsinaissuomalaisista yrittäjistä voi hyvin ja heidän taloustilanteensa on hyvä, kertovat Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom ja Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Susanna Visuri. |
emmi.harju@y-lehti.fi