ICT-portti on ratkaisu IT-ongelmiin
Yrityksen IT-ongelmat voivat usein olla jotenkin hahmottomia: tuntuu, ettei oma työ tai yhteistyö oikein suju, mutta ei osata määritellä, missä olisi vika.
Toisaalta saattaa olla tilanne, että yritysorganisaatioon on tulossa muutoksia, mutta yrityksessä ei tiedetä, mitä it-ratkaisujen kanssa pitäisi silloin tehdä.
Apuun voi silloin kutsua Turun yliopiston ICT-portin asiantuntijat. Vuodesta 2008 Turun yliopiston Work Informatics -maisteriohjelma on yhdessä Turun ammattikorkeakoulun ja Turku Science Park Oy:n kanssa auttanut saman pöydän ääreen ongelman tutkijan ja ratkaisua tarvitsevan asiakkaan.
- Meillä on erikoisosaamista, jota voidaan hyödyntää. On ihmisiä, jotka ovat tutkineet jotain tiettyä asiaa, ja tietävät siitä todella paljon – ja toisaalta on yritys, jolle voisi olla hyötyä juuri tästä tietämyksestä. Me jalkautamme osaamisen yrityksiin käytännönläheisenä tutkimuspalveluna, määrittelee hankkeessa toimiva lehtori Antti Tuomisto Turun yliopistosta.
ICT-portin kautta alan opiskelijat pääsevät soveltamaan oppeja käytännössä, ja tekevät samalla opinnäytteitään ja harjoitustöitään. Asiakkaalle näistä töistä tarjotaan työn hedelmät, eli käytännönläheiset ratkaisut ja tulokset, jotka auttavat heitä eteenpäin. EU-rahalla tuettu hanke tekee palvelun asiakkaalle myös suhteellisen edulliseksi.
Keskustelu avaa ongelman
Kaikki lähtee aina asiakkaan tarpeen kartoituksesta. ICT-portti voi tehdä näkyväksi ne ratkaisun avaimet, joita asiakkaalla mahdollisesti jo on, mutta joita ei ole osattu hyödyntää.
- Se voi jäädä pieneen konsultaatioon, jossa ohjaamme asiakkaan oikean palveluntuottajan luo. Me neuvomme, mihin suuntaan asiakkaan kannattaa lähteä ja mitkä askeleet ottaa seuraavaksi, kertoo asiakaspäällikkö Jesse Kaukola, jonka oma tutkimus koskee pienen yrityksen tietohallintoa.
- Mutta toisaalta hanke voi usein laajentua - etsimme myös ratkaisuja, joita asiakas ei ole osannut etsiä. Jostakin sivulauseesta voi nousta esiin mielenkiintoinen juttu, kun keskustellaan yrittäjän ja yrityksen työntekijöiden kanssa heidän työstään. Voimme silloin etsiä uusia näkökulmia asiakkaan tilanteeseen, sillä meillä ei ole tulosvastuuta – meillä on pääosassa tutkimus- ja koulutusintressi, lisää Tuomisto.
Kehityshanke yrityksessä voidaan tehdä myös jonkun IT-palveluntuottajan kanssa: tarkoituksena ei ole syödä alan yritysten leipää. ICT-portti ei toimita järjestelmiä, eikä ylläpidä niitä.
- Autamme kaikenlaista bisnestä: vuosien aikana meillä on ollut yli 100 erilaista projektia – start up –yrityksistä julkiseen sektoriin. Asiantuntemusta työjärjestelmistä löytyy, ja kohteena on ollut muun muassa e-palvelut, markkinointi, johtaminen, työprosessit sekä tieto- ja työjärjestelmien arkkitehtuuriratkaisut, Jesse Kaukola luettelee.
- Mitä paremmin asiakkaan ongelma osuu tutkimuksemme ja opiskelijan mielenkiinnon alueelle, sitä parempia tuloksia yleensä saadaan, Antti Tuomisto toteaa.
- Mutta tämä osumisen laatu ja tarpeet selviävät vain oikeanlaisella ja luotettavalla keskustelulla asiakkaan kanssa. Sen me osaamme, tehokkaasti, jatkaa Tuomisto.
![]() |
ICT-portin Antti Tuomisto ja Jesse Kaukola löytävät avun yrityksen it-pulmiin. |
anneli.perkio@y-lehti.fi