Muutosrohkeus kannattelee nuoria

Yrittäjyyttä oppii yrittämällä

Turun Ammattikorkeakoulun Salon yksikössä toimii BisnesAkatemia. Siellä tradenomi-tutkintoon tähtäävät opiskelijat joko siirtyvät yrittäjiksi jo toiminnassa oleviin yrityksiin tai perustavat uuden. Suurin osa opinnoista ja töistä tehdään omassa akatemiayrityksessä.

Opiskelijoiden opiskelu on siis työssäkäyntiä. Opintosuunnitelma on väljä, työtunnit kerryttävät opintopisteitä, ja oman ohjaajan kanssa käydään kehityskeskusteluja. Niin kutsutuissa treeneissä käsitellään yhteisiä asioita toisten opiskelijoiden kanssa ja kartutetaan omia tietoja. Tietoa haetaan muutenkin tarpeen mukaan esimerkiksi seminaareista ja kirjallisuudesta.

Akatemiayrityksessä opitaan perusteet talouden hallinnasta, markkinoinnista ja myyntityöstä. Jokainen lähinnä paikallisille yrityksille ja organisaatioille tehty projekti on oma työ- ja oppimiskokemuksensa.

BisnesAkatemia alaisuudessa toimivat esimerkiksi Zemi, seitsemän yrittäjän yritys, joka tekee tapahtumajärjestelyä ja –markkinointia. Sen käsialaa on muun muassa Sekaisin Salosta –tapahtuma. Visioona puolestaan tarjoaa graafista ja verkkoliiketoiminnan suunnittelua 13 yrittäjän voimin. Yritykset voivat ostaa tilitoimistopalvelut niin ikään Akatemiassa toimivalta yritykseltä.

BisnesAkatemia vetäjä Jaana Kallio-Gerlander korostaa yritysten olevan oikeita, toimivia yrityksiä:

- Opiskelijat ovat itse järjestäneet alkupääoman. Yrittäminen aloitetaan opintojen toisena vuotena, ja tätä ennen sitä on harjoiteltu virtuaalisesti.

Tradenomeiksi valmistuessaan BisnesAkatemian opiskelijoilla on valmiudet ja verkosto oman yritystoiminnan pyörittämiseen. Jotkut vievät valmistuttuaan Akatemia-yrityksen mukanaan.

Itsenäistä tiedon hankkimista

Kallio-Gerlander ja yliopettaja Jussi Puhakainen suhtautuvat kriittisesti joka puolelta toitotettuun tarpeeseen yrittäjäksi ryhtymisestä. Ei siinä mitään, mutta asiasta ei kannata tehdä vaikeampaa kuin se on. Koulussa homma käynnistetään heti eikä vasta valmistumisen jo häämöttäessä.

- Yrittäminen on onnistumisia ja epäonnistumisia. Se kuuluu yrittämiseen. Täällä realiteetit käyvät heti tutuiksi konkreettisten asiakastapausten myötä, Kallio-Gerlander ja Puhakainen toteavat.

Kun opiskelija osallistuu tutkintonsa suunnitteluun, hänestä löytyy mahtavia voimavaroja. Itsetunto, ideat ja luottamus omiin kykyihin pääsevät eri tavalla käytäntöön ja oikeuksiinsa. Nuoret pääsevät tekemisen meininkiin välittömästi unohtamatta teoriatiedon arvoa.

Yliopistomaailmasta tullut Puhakainen painottaa ammattitaidon ja ymmärryksen kehittyvän tekemisen kautta. Esimerkiksi tiimityöskentelytaidot ja talousosaaminen ovat piileviä taitoja, jotka eivät näy tutkintotodistuksessa. BisnesAkatemian kaltaisessa ympäristössä myös ne, joilla kirjapänttääminen sujuu kehnommin, oppivat tekemällä, verkottuvat ja ovat valmiimpia työelämään.

- Ammattikorkeakoulujen tulisi entistä enemmän mennä kohti oppimisympäristöjä. Malli ei sulje pois klassisia opintoja. Oikean työn tekemisen kautta herää myös kiinnostus tiedon hankintaan, Puhakainen arvioi.

Elämä eri maailmoissa

Onko Salon BisnesAkatemia –malli käytössä muualla? Vetäjät kertovat, että Akatemiaan on otettu mallia muista paikoista ja ulkomailta. Salosta voisi viedä tiettyjä elementtejä opiskelumaailmaan Turkuun ja muualle. BisnesAkatemia tekee kansainvälistä yhteistyötä.

Miksi yrittäjäksi kannattaa ryhtyä? Siksi että heitä tarvitaan maan talouden pyörittämiseen, ja koska perinteisiin palkkatöihin on vaikea työllistyä. Kallio-Gerlander ja Puhakainen karttavat yleistä Nyt Kaikki Yrittäjiksi –rummutusta ja kasvuyritys –mantrojen hokemista.

- Opiskelijoiden päätavoite on tutkinto. Jos yrittäjyyskipinä syttyy, niin hyvä, Kallio-Gerlander, itsekin yrittäjä, sanoo.

Hän jatkaa, että nuorilla on ihan eri kokemus siitä, miten maailma toimii, kuin keski-ikäisillä. Nuoret ovat jo tottuneet elämään verkossa ja mobiilisti. Aikuiset eivät ymmärrä, kuinka nuoret toimivat. BisnesAkatemiassa pääsee luomaan omannäköistä maailmaa. Kokemuksen ja karttuvan kontaktiverkostonsa kautta nuoret ovat valmiimpia muutoksiin ja mahdollisuuksiin.


Yliopettaja Jussi Puhakainen ja BisnesAkatemian vetäjä Jaana Kallio-Gerlander muistuttavat nuorten elävän aivan erilaisessa maailmassa kuin keski-ikäisten. Verkossa mobiilisti sukkuloivat nuoret ovat kontaktiverkostonsa kautta valmiimpia muutoksiin ja mahdollisuuksiin.

–a-ss.

Julkaistu 0102/2014        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa