Yrittäjät uskovat tulevaan
Vuoden 2014 Varsinais-Suomen Maakuntaennusteesta välittyy kasvava usko tulevaan. Varsinaissuomalaisilla yrittäjillä on tänä vuonna kasvuodotuksia viimevuotista enemmän niin liikevaihdon, kannattavuuden kuin henkilöstömäärän suhteen.
- Kokonaisuudessaan vuoden 2014 Maakuntaennusteen tuloksista välittyy orastava toiveikkuus, kommentoi Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom.
- Pk-yritysten rooli työllistäjänä ja uusien työpaikkojen luomisessa näyttää niin ikään olevan edelleen merkittävä Varsinais-Suomessa, kun vastausten perusteella pk-yritysten voidaan arvioida tänäkin vuonna luovan jopa tuhansia uusia työpaikkoja Varsinais-Suomeen, Wibom arvioi.
Myönteisimmin uuteen vuoteen suuntaavat Salon seudun, Turunmaan ja Vakka-Suomen yrittäjät. Toimialaloista positiivisin vire on teollisuudella. Se on ainoa toimiala, jolla kaikkien kysyttyjen mittarien; liikevaihdon, kannattavuuden, henkilökunnan määrän ja investointien saldoluvut ovat positiivisia.
Vakka-Suomessa paras yrittäjyysilmapiiri
Puolet vastaajista piti oman kuntansa yrittäjyysilmapiiriä joko hyvänä tai erinomaisena. Toimitilojen ja tonttien saatavuus Varsinais-Suomessa on yrittäjien mielestä parantunut edelleen viime vuodesta. Lähes puolet vastaajista piti peruspalveluita vähintään hyvänä.
Seutukunnista paras yrittäjyysilmapiiri on jo useampana vuotena peräkkäin kyselyn perusteella ollut Vakka-Suomessa ja näin on myös tänä vuonna. Tontteja ja toimitiloja on saatavana yrittäjien arvioiden mukaan parhaiten Salon seudulla. Peruspalvelut näyttävät Maakuntaennusteen tulosten pohjalta olevan parhaassa kunnossa Loimaan seudulla ja Vakka-Suomessa. Yrittäjyysilmapiiriltään paras kunta Varsinais-Suomessa on tänä vuonna Kaarina.
Julkisista tarjouskilpailuista toivotaan yksinkertaisempia ja pienempiä
Varsinaissuomalaiset yrittäjät osallistuvat vähäisessä määrin julkisiin tarjouskilpailuihin, vain kolmannes vastaajista kertoo osallistuneensa julkiseen tarjouskilpailuun. Eniten kilpailua julkisten toimijoiden kanssa on rakennusalalla ja palvelualoilla.
Tarjousmenettelyjen yksinkertaistaminen lisäisi pk-yritysten intoa osallistua tarjouskilpailuihin. Viidennes yrityksistä arvioi, että yksinkertaisempi hankintamenettely kannustaisi heidän edustamaansa yritystä osallistumaan julkisiin tarjouskilpailuin. Vajaa viidennes arvioi osallistuvansa niihin, jos hankintojen koko olisi pienempi.