Silja Linen myynti käynnistää Itämeren lauttaliikenteen uusjaon
Risteilyliikenne elää murroskauttaan. Tax free -myyntiin nojannut matkustajaliikenne horjahteli jo Suomen ja Ruotsin liityttyä Euroopan Unioniin. Viimeistään Viron ja Baltian maiden EU-jäsenyys toi julki varustamojen taloudelliset ongelmat.
Silja Linen ympärillä pitkän aikaa velloneet huhut saivat marraskuun alussa vahvistuksen, kun yhtiön omistava bahamalais-englantilainen Sea Containers -yhtiö ilmoitti sinivalkoisen laivaliikenteen myymisestä. Markkinoiden ylikuumentuminen ja toiminnan kannattamattomuus ovat myös muiden laivayhtiöiden ongelmia.
Osasyynä matkustajaliikennettä harjoittavien yhtiöiden tappioihin on polttoainekustannuksien nousu. Edellisvuoteen verrattuna polttoainekustannukset ovat viimeisen kuuden kuukauden aikana olleet 4,6 miljoonaa euroa korkeammat.
Siljan pistäminen myyntiin kiinnostaa myös paikallisesti, sillä lauttaliikenne heijastuu Turun elinkeinoelämään sekä matkailuun.
Verovapaa alkoholi ja risteilyhuuma eivät innosta
Vaikka laivaliikenneyhtiöiden heikkoa taloudellista tilannetta voi selitellä polttoainekustannuksilla ja kilpailun kovenemisella, on todellinen syy konseptin kiinnostamattomuus. Ruotsinlaivat eivät enää ole samanlainen käsite kuin aiemmin, eivätkä verovapaa alkoholi ja risteilyviihde enää houkuttele ihmisiä laivoille.
Turun kauppakorkeakoulun merenkulkutalouden professori Jorma Taina on puhunut risteilyliikenteen elinkaaren päättymisestä. Laivat eivät ole onnistuneet uudistumaan, ja matkustajille ei ole tarjottu uudenlaista ohjelmaa.
Vaikka matkustajamäärät Turun ja Tukholman lauttareitillä ovatkin laskeneet hienoisesti, on lauttaliikenteelle Turusta selkeä tarve. Turun liikenteessä painottuu rahti, mikä sopii hyvin tulevaisuuden lauttakonseptiin.
Tällä hetkellä parhaiten markkinoilla pärjäävät rahtikuljetuksen ja matkustajaliikenteen yhdistävät niin sanotut ropax-alukset. Tällaiselle liikennöintimuodolle ennustetaan yhä kasvavaa suosiota, mikä on näkynyt rahtikuljetuksiin panostavien laivayhtiöiden tarpeessa investoida uuteen kalustoon.
Siljan laivat liikennöivät Turun reitillä normaalisti
Silja Line on ilmoittanut keskittyvänsä nyt liikennöintiin ydinalueillaan.
– Mitään päätöksiä Turun suhteen ei ole tehty. Turun reitti on kuitenkin ydinaluettamme, ja liikennöinti jatkuu toistaiseksi entisellään, Silja Linen viestintäjohtaja Tuomas Nylund sanoo.
Silja Festival kulkee aamulähdöllä Tukholmaan, ja Silja Europa kiertää talvikauden Turun ja Kapellskärin väliä iltavuorossa.
Silja Linen suunnitelmiin kuului myös tytäryhtiö SeaWindin Turusta liikennöivän kahden ropax-laivan uusiminen, mutta tämä aie on laitettu jäihin.
Mikäli sopiva ostajaehdokas löytyy ja Silja Line myydään, voi Turun linjoilla tapahtua muutoksia. Tällä hetkellä Turun ja Tukholman väliä kulkee kuusi matkustajia kuljettavaa lauttaa, ja ylikapasiteettia on jonkin verran.
– Matkustajamäärät ovat olleet laskussa. Toiminnan lähtökohta on, että linjoja pitäisi kehittää kasvavan rahtiliikenteen suuntaan, Nylund kertoo.
Silja Linen tervehdyttämiskuuriin kuuluu myös Turun Käsityöläiskadun Meritalon kiinteistön myyminen.
![]() |
Silja Linen matkustajamäärät ovat olleet Turun reitillä laskussa. Nähtäväksi jää, millaisiin toimenpiteisiin mahdollinen uusi omistaja ryhtyy. |
-mm