Suomen Yrittäjiltä jyrkkä ei osinkoveromuutokselle
Suomen Yrittäjät uskoo, että osinkotulojen kaksinkertaiseen verotukseen siirtyminen johtaisi väistämättä työttömyyden kasvuun. SY jätti tammikuussa valtiovarainministeriölle ns. Arvelan työryhmän tekemään veroehdotukseen liittyvän kielteisen kannanoton. Järjestö arvioi, että työttömyyslukujen nousun lisäksi myös talouden dynaamisuus ja innovatiivisuus ovat vaarassa.
Pk-yritykset työllistävät yli 60 prosenttia yksityisen sektorin työvoimasta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana uudet työpaikat ovat syntyneet 80-prosenttisesti pk-yrityksiin. Nykyisin työttömänä olevien työllistämiseksi tarvittaisiin kymmeniä tuhansia uusia yrittäjiä. Samaan aikaan seuraavan kymmenen vuoden kuluessa liki kolmannes yrityksistä on sukupolvenvaihdoksen edessä. Yrittäjät ja työpaikat vähenevät ja mahdollinen verotuksen kiristäminen pahentaisi tilannetta entisestään.
Perheyritysten kannalta osinkojen kahdenkertainen verotus tietäisi sitä, että muut sijoituskohteet tulisivat verotuksellisesti omaan yritykseen sijoittamista kannattavammiksi ja resursseja siirtyisi väistämättä kasvun kannalta passiivisempiin sijoitusmuotoihin, kuten kiinteistöihin.
Nykyiselläänkään yrittäminen ei ole riittävän kannustava palkkatyöhön verrattuna, SY toteaa. Jos osinkojen kahdenkertainen verotus tulisi voimaan ehdotetulla tavalla, uusia yrityksiä ei syntyisi nykyiseen tahtiin ja samalla olemassa olevien yritysten kyky työllistää heikkenisi oleellisesti.
Arvelan veromietinnössä vaikutukset yrittäjyyteen ja sitä kautta talouskasvuun on tyystin unohdettu. Saksassa ja Norjassa vastaava uudistus on johtanut vakaviin ongelmiin verotulojen romahdettua ja Yhdysvalloissakin hallitus esitti vastikään päinvastaista uudistusta eli siirtymistä Suomen nykyisen järjestelmän kaltaiseen malliin.
Pk-yritykset maksavat veroa osingoistaan jo nyt
- Toteutuessaan verotuksen muutos ei palvelisi ketään. Suomessa on viimeiset kymmenen vuotta ollut osinkoverojärjestelmä johon kaikki, niin verottaja kuin yritykset, ovat olleet tyytyväisiä. Ehdotusta on perusteltu sillä, että se saattaisi ulkomaiset yritykset yhdenvertaiseen asemaan suomalaisten kanssa. Tuntuu epäreilulta, jos kotimaisten yritysten asemaa huononnetaan ulkomaisten yritysten takia. Suomalainen pk-yritys ei voi edes uhkailla ulkomaille muutolla, sen on tehtävä työnsä täällä, toimitusjohtaja Pirkko Paasio Airiston Auto Oy:stä sanoo.
Paasio muistuttaa, että vain osa osakeyhtiöiden maksamista osingoista on nytkään verovapaata tuloa. Suuri osa osingoista kuuluu ansiotuloverotuksen piiriin. Pk-yritykset maksavat veroa osingoistaan jo nyt, sillä pienillä yrityksillä ei juuri ole asiaa pörssiin.
- Puheet siirtymisestä osinkojen kaksinkertaiseen verotukseen ovat aiheuttaneet levottomuutta. Jollakin tapaa tilanne muistuttaa 1980-luvun loppua, aikaa ennen lamaa. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö varoitti taannoin varautumasta asioihin, joita ei välttämättä tapahdu, mutta sitä nyt kuitenkin on tehty. Yritykset jakavat ylisuuria osinkoja sen sijaan, että investoisivat yrityksiinsä, Paasio sanoo. -pv.