Tarinankertoja Anne Pentti
Vain viikko sen jälkeen, kun Raision Yrittäjien historiikki julkistettiin, julkaistiin myös Raision kaupungin 40-vuotisjuhlahistoriikki. Yhteistä molemmille teoksille on kirjoittaja, naantalilainen Anne Pentti.
- Oli kiva kirjoittaa niitä samaan aikaan: sain mielenkiintoisen syväsukelluksen Raisioon. Katson nyt Raisiota ylpeämmin silmin kuin ennen, hän sanoo.
Myöskään Raision kaupungin historiikki ei ole tyypillinen virallisen kuiva juhlakirja, joita kunnat merkkivuosinaan tapaavat julkaista.
- Sellaisessa juhlakirjassa ei varmaan olisi voitu kertoa juttua Samulin salkusta, arvelee Pentti.
Kyseinen salkku oli Raision 70- ja 80-lukujen kaupunginjohtaja Samuel Porsangerin mukana kulkenut salkku täynnä erilaisia juomia, joilla ajan tavan mukaan ”voideltiin” eri tahoja suosiolliseksi Raision asioissa.
Anne Pentti sanoo suoraan, ettei hänellä ole kiinnostustakaan kirjoittaa perinteistä historiankirjoitusta.
- Olen tarinankertoja – en historioitsija enkä tutkija. Tarinallisen historian kirjoittaminen on minusta paljon mielenkiintoisempaa.
Samalla tyylillä hän kirjoitti myös kaksi yrittäjätarinaa Viestintäharju Oy:n vuonna 2008 julkaisemaan Yrittäjän Muotokuva –sarjaan. Yrittäjävaikuttajien Pirkko Keskisen ja Juha Puntan elämänvaiheet kerrotaan niissä värikkäämmin kuin yleensä on totuttu yrittäjäelämänkerroissa.
- Olen kirjoittanut ne romaanimuotoon. Pääpiirteissään ne noudattavat todellisia tapahtumia, mutta olen kirjoittanut sinne myös sellaista, mitä olen pitkissä keskusteluissa haastateltavien kanssa aistinut - siitä, mikä olisi voinut olla totta, ja mitä olisi voitu sanoa.
- Hurjimpia käänteitä olen kuitenkin joutunut myös karsimaan. Kirjat ovat osoitus siitä, että tosielämän tarinat ovat jännittävämpiä kuin mikään fiktio, Anne Pentti vakuuttaa.
Kirja on vuoden prosessi
Koulutukseltaan Anne Pentti on kauppatieteilijä ja hän työskentelee vakuutusyhtiössä yrityspuolen riskipäällikkönä. Kirjoittaminen on kuitenkin kulkenut mukana kaiken aikaa.
Vuonna 2008 perustetun oman yrityksensä Fandonian kautta hän on tähän mennessä kirjoittanut kymmenkunta kirjaa, mutta kirjoittajataustaa Anne Pentillä on toki jo pitemmältä ajalta.
- Olen kirjoittanut lehtijuttuja jo 80-luvun alusta. Kirjoitin muun muassa Rannikkoseutuun, Turun Sanomiin ja useihin matkailulehtiin. Ja Varsinais-Suomen Yrittäjälehden päätoimittajanakin olen ollut silloin, kun toimin yrittäjäjärjestön viestintäpäällikkönä, hän kertoo.
Anne Pentin kynästä on syntynyt varsin monenlaisia kirjoja, kuten esimerkiksi yritys- ja yhdistyshistoriikkeja sekä kotiseutukirjoja.
Työ on mielenkiintoista ja palkitsevaa, mutta Pentti toivoo, että jos yritykset tai yhdistykset haluavat historiikin merkkivuotenaan, ne heräisivät tarpeeksi ajoissa. Tietojen kerääminen voi olla työlästä, ja vaikka kirjoittamiseen ei sinällään menisi aikaa, asioiden sulatteluun on hyvä varata oma aikansa.
- Kirjan kirjoittaminen on minulla yleensä vuoden prosessi. On hyvä, jos tekstin voi välillä jättää lepäämään, lopputulos on silloin aina parempi. Teenkin mielelläni kahta tai kolmea kirjaa yhtä aikaa, hän selittää.
Juuri nytkin Anne Pentillä on kolme kirjaa kesken: työryhmän kanssa kirjoitettava oppikirja yritysten riskienhallinnasta, yksi yrityshistoria - sekä oma väitöskirja, jossa Pentti tutkii sivutoimista yrittäjyyttä ja työurien pidentämistä.
![]() |
Anne Pentin kynästä on syntynyt varsin monenlaisia yritys- ja yhdistyshistoriikkeja sekä kotiseutukirjoja - ja myös pari romaaninmuotoista yrittäjätarinaa. |
anneli.perkio@y-lehti.fi