Pizzariumin menestyksen resepti on kovaa työtä ja hyvää pizzaa
- Yrittäminen on kivaa, mutta tosi kovaa työtä. Yrittäjä on viime kädessä vastuussa yrityksen toiminnasta, mutta samalla on myös mahdollisuus vaikuttaa ja korjata epäkohtia, mikä palkkatyössä ei välttämättä ole mahdollista, sanoo pizzeriayrittäjä Salla-Maria Platania.
Salla-Maria ja hänen miehensä Luca Platania ryhtyivät yrittäjiksi vähän vahingossa. Italialaisen Lucan oli vaikea löytää Suomesta töitä ja samaan aikaa pariskunta oli huomannut, että Turusta ei saa kunnollista italialaista pizzaa.
Yrittäjyys oli pariskunnalle hyppy tuntemattomaan. Ravintola-ala oli tuttu lähinnä kesätöiden kautta.
- Luca teki italiassa radiomainoksia ja minusta piti tulla humanisti. Yrityksen perustaminen oli pelottavaa. Piti heittäytyä johonkin, mistä ei etukäteen tiennyt mitään, Salla-Maria kertoo.
- Tämä työ on opittu intohimon kautta. Moni asia olisi varmasti ollut helpompaa, jos meillä olisi ollut esimerkiksi kaupallisen alan koulutusta, Salla-Maria jatkaa.
Platanioiden maaliskuussa 2012 perustettu Pizzarium-ravintola sijaitsee Turussa, Hansa-korttelin Kultatalon ravintolamaailmassa. Pienen yrityksen alku vasta remontoidussa kauppakeskuksessa oli hankalaa aikaa.
- Olimme tuntemattomassa ostoskeskuksessa suurien pikaruokaketjujen vieressä. Asiakkaat eivät olleet vielä löytäneet ostoskeskusta ja meidän tuotteemme oli suomalaisille vieras, Salla-Maria kertoo.
Lapsiperheen arjen ja pitkien työpäivien yhdistämisessä oli myös omat hankaluutensa.
- Luca teki ensimmäiset kuukaudet 12 tunnin päiviä keittiössä ja minä huolehdin enemmän lapsesta. Nyt meillä on keittiössä kaksi pizzakokkia ja asiakaspalvelussa kaksi kokopäiväistä ja yksi osa-aikainen työntekijä ja olemme saaneet omia työpäiviämme vähän lyhennettyä, Salla-Maria kertoo.
- Mutta meistä on kuitenkin tärkeää olla itse paikalla. Se on sellaista italialaista mentaliteettia, hän jatkaa.
Kovalla työllä, hyvällä pizzalla ja puskaradion avulla Pizzarium on tullut tunnetuksi ja asiakkaat ovat löytäneet ravintolan.
- Sosiaalisen median voima on ollut valtava. Meillä on ihania asiakkaita, joilla on paljon seuraajia Facebookissa ja joiden blogeilla on paljon lukijoita. Heidän ansiostaan suuri osa asiakkaista on meidät löytänyt, Salla-Maria kiittelee.
Nyt yritys on sen positiivisen ongelman edessä, että nykyiset tilat alkavat käydä pieniksi.
- Haluaisimme avata uusia toimipisteitä ainakin Turussa ja ehkä Helsingissä. Haluaisimme myös testata toista, uudenlaista konseptia, Salla-Maria sanoo salaperäisesti.
Salla-Maria on myös äskettäin perustanut toisen yrityksen. Armonioso Oy alkaa maahantuoda italialaisia luomuviinejä Marchen alueelta, kunhan lupa-asiat saadaan kuntoon.
- Viineissä on se samaa kuin pizzassa, että kilpailijoita on kaikkialla. Täytyy vain tehdä oma juttuaan, paremmin ja eri tavalla kuin muut, muuten ei pärjää, nuori yrittäjä pohtii.
![]() |
Pizzeriayritäjyys oli Luca ja Salla-Maria Platanialle hyppy tuntemattomaan. |
![]() |
Täytyy tehdä oma juttuaan, paremmin ja eri tavalla kuin muut, muuten ei pärjää, sanoo Salla-Maria Platania. Turkulainen Pizzarium on erikoistunut italialaiseen palapizzaan. |
emmi.harju@y-lehti.fi