Äitien oma päiväkoti
PKello on 7.30. Mia-Maria Honkala on tullut töihin ja laittanut kaurapuuron kiehumaan. Turkulainen päiväkoti Naperonummi avaa ovensa.
Mia-Marian mukana on 4-vuotias Helene.
- Tuntuisi hölmöltä viedä oma lapsi toiseen päiväkotiin. Siinä syy, miksi perustimme oman.
Kun Katri Santala tulee töihin kahdeksalta, puuronsyönti on täydessä käynnissä. Naperonummessa on 28 hoitopaikkaa, yhdellä niistä on Katrin oma, nelivuotias Elli. Myös yrityksen kahdella muulla osakkaalla, Maarit Kallioniemellä ja Minna Koli-Virtasella on tai on ollut omia lapsia päiväkodissa. Neljän naisen ryhmä perusti Naperonummen 2002. Päiväkoti toimii vanhassa omakotitalossa Jaakontiellä, lähellä Ylioppilaskylää.
Yhdeksään mennessä kaikki ovat tulleet töihin. Kaikki, paitsi harjoittelija joka soittaa ja kertoo olevansa kuumeessa.
- Hän oli jo eilen nuhassa. Uusille käy aina näin, he saavat kaikki samat taudit kuin lapsetkin, Mia-Maria kertoo. Naperonummessa yhden poissaolo ei ole katastrofi. Neljän omistajansa lisäksi päiväkodissa on yksi vakituinen työntekijä, Tiina Vahtera. Parhaillaan on myös kolme harjoittelijaa.
Eipäs kuolata taikinaan
4-5 -vuotiaiden ryhmä, Tiitiäiset, on tänään menossa laulukeikalle. Vanha-Hämeentiellä toimiva vanhusten palvelukeskus saa pienet laulajat vieraakseen. Mia-Maria ja Katri patistelevat joukkonsa käymään vessassa ja pukemaan. Matkaan lähdetään puoli kymmenen linja-autossa.
Pienet jäävät leipomaan piparkakkuja. Maarit, Minna ja Tiina auttavat ja vahtivat samalla, ettei piparkakkumuotti mene suuhun tai leipurilta valu kuolaa taikinalle. Vahtimista riittää.
Ruoka tulee varttia vaille yksitoista. Aamu- ja välipalat tehdään itse. Tänään syödään jauheliha-perunasoselaatikkoa. Sen päälle käydään päiväunille.
Päiväkodissa on neljä johtajaa
Mia-Maria, Katri, Maarit ja Minna ovat tasa-arvoisia yhtiökumppaneita. Kaikilla on joko lastentarhanopettajan tai sosiaalikasvattajan koulutus. Töitä on jaettu sen verran, että yksi hoitaa yhteydet verottajaan ja muihin viranomaisiin, yksi hoitaa sähköpostia, yksi suunnittelee välipalat ja yksi käy kaupassa. Tarvittaessa työt voi tehdä joku muukin. Yhteistyö on sujunut yllättävän hyvin. Naperonummi on suosittu hoitopaikka, jonne on koko ajan jonoa.
- Vanhemmat arvostavat sitä, että tämä on pieni ja joustava yksikkö. Joustaminen ei tarkoita kuitenkaan työajoissa joustamista; jos lapsen haku viivästyy yli aukioloajan, veloitamme ylityökorvauksen. Aika harvoin näin joudutaan tekemään.
Todeksi tullut unelma
Marraskuinen tiistai-iltapäivä on hämärä. Tiitiäisten lauluesitys oli suksee ja tyytyväiset esiintyjät leikkivät nyt pihalla. Lunta on sen verran, että pulkka juuri ja juuri luistaa. Pienellä punapukuisella tytöllä on ikävä äitiä.
Mia-Maria lähti kotiin jo yhdeltä. Kaikki yhtiön osakkaat tekevät jonkun verran töitä myös kotona ja tunnit saa vähentää työajasta. Tiina ja Katri ovat lasten kanssa ulkona.
- Oma päiväkoti oli minun unelmani jo paljon ennen, kuin tämä tuli puheeksi. Viihdyn tosi hyvin. Jos jotain voisi toivoa, se olisi työntekijä keittiöön. Aamiaiseen, välipalaan ja tiskaamiseen menee aika paljon aikaa ja sen voisi käyttää lasten kanssa, Katri kertoo.
Kello lähenee viittä ja vanhemmat hakevat lapsiaan kotiin. Portilla kerrotaan vielä päivän tapahtumat. Lasten lähdettyä talossa siivotaan. Illalla Katri ja Tiina menevät jumppaan. Mia-Maria menee kuudeksi Kuuvuoren nuorisotalolle tekemään turvallisuussuunnitelmaa. Päiväkoti käyttää nuorisotaloa liikuntatilana. Minnalla ja Maaritilla on edessä koti-ilta.
![]() |
Mia-Maria Honkala (vas.), Minna Koli-Virtanen, Katri Santala ja Maarit Kallioniemi perustivat oman päiväkodin voidakseen työllistää itsensä ja hoitaa samalla itse omat lapsensa. |
![]() |
Talon alakerta on pienten käytössä. Jos ulkona on huono keli, laitetaan takkaan tuli ja saunakin voidaan lämmittää. Tällä kertaa Minna Koli-Virtanen (oik.) pitää aamupiiriä Tiina Vahteran avustamana. |
Pirkko Varjo