Kuntosalibisnes kasvaa kohisten
Kuntosalibisnes on viime vuosina muuttunut kovan luokan yrittämiseksi. Tällä hetkellä maassa toimii jo noin neljäsataa kaupallista kuntosalia, joiden liikevaihto on yli sata miljoonaa euroa. Kuntokeskusyrittäjien puheenjohtaja Martti Autio arvioi kuitenkin, että kilpailu tulee lähivuosina kiristymään huomattavasti.
- Esimerkiksi Ruotsissa kuntosalimarkkinat ovat kuusi kertaa suuremmat kuin Suomessa. Voi sanoa, että Suomi on kuntosalimielessä ollut tähän asti aika takapajula. Syynä on esimerkiksi se, että kaupungit ja kunnat ovat järjestäneet paljon maksutonta liikuntaa, josta ne ovat kuitenkin joutuneet maksamaan hirmuisia summia.
Aution mukaan erikoistuminen on nykyään alan elinehto.
- Lähiaikoina on tullut paljon esimerkiksi naisten omia sekä pehmeisiin liikuntamuotoihin keskittyneitä saleja. Isot miehet kohderyhmänä ei ole enää kovinkaan kiinnostava. Karkeasti yleistäen voidaan sanoa, että kun salilta poistuu 30 isoa miestä, niin tilalle saadaan 150 ihan tavallista kuntoilijaa.
Aution mukaan keski-ikäiset ovat kiinnostava uusi kohderyhmä.
- Keski-ikäiset eivät ole paljoa käyneet salilla, minkä takia on aivan uusi haaste houkutella myös heidät kuntoilemaan.
Turun alueella Autio ei pidä kuntosaliyrittämistä vielä kovin kilpailtuna alana.
- Turkuun on kolmen viimeisen vuoden aikana tullut kaikki suurimmat ketjut mukaan. Ala voi tuntua kovalta, koska se on kehittynyt niin nopeasti. Tilastoissa kova kilpailu ei kuitenkaan vielä näy.
Kaarinassa avattu uusi naisten kuntosali
Hierojana seitsemän vuotta työskennellyt kaarinalainen Jan-Erik Kylkis avasi elokuussa uuden vain naisille suunnatun kuntosalin Kaarinan keskustaan. Kylkiksen Kuntoklubi-yritys kuuluu CMS-ketjuun, joka vastaa muun muassa yhteisestä markkinoinnista. Ketju jättää yrittäjille enemmän toiminnanvapautta kuin perinteiset franchising-yritykset.
- Omistan yritykseni sataprosenttisesti. Halusin kuitenkin mukaan ketjuun, koska olen alalla täysin uusi. Ketjun kautta sain erittäin hyvät toimintaohjeet ja valmiit markkinointisysteemit. Ketju ei kuitenkaan sido liikaa, vaan minulla on yrittäjänä edelleen vapaus itse päättää asioista.
Kylkis kiittelee myös ketjun kautta saamaansa työhön perehdyttämistä.
- Sain henkilökohtaista opastusta alussa, mikä oli hyvä asia. Sen sijaan ketjun tunnettavuus on edelleen aika huono, siihen haluaisin parannusta.
Yhtenä alan vaikeutena Kylkis pitää osaavan henkilökunnan löytämistä.
- Hyvät jumpan vetäjät ovat kysyttyjä. Ammattitaitoon kuuluu myös iloinen ilme ja innostuneisuus. Tällä hetkellä meillä on tarpeeksi henkilökuntaa, mutta tuuraajia on välillä vaikea löytää.
Kylkis arvioi, että noin kolme neljäsosaa kuntosalin asiakkaista on liittynyt klubin jäseneksi. Heiltä veloitetaan säännöllinen kuukausimaksu.
- Kiinteä maksu sitouttaa ihmiset paremmin käymään kuntosalilla. On todennäköistä, että tulevaisuudessa tästä tulee pelkkä jäsenklubi. Kaikki jäsenet saavat myös oman henkilökohtaisen omaohjaajan, joka suunnittelee jokaiselle viikko-ohjelman, ja sitä kautta sitouttaa harjoitteluun.
![]() |
Jan-Erik Kylkis perusti Kaarinaan uuden vain naisille tarkoitetun kuntosalin, joka kuuluu CMS-ketjuun. Perinteinen franchising-yrittäminen ei Kylkistä kiinnostanut. |
Hanna Vilo