Vuoden Hantvärkkäri rakentaa hymyjä

Turun Yrittäjät valitsivat vuoden 2005 Hantvärkkäriksi eli käsityömestariksi hammasteknikko Jari Warron. Warro on palvellut ansiokkaasti ja yhtäjaksoisesti asiakkaitaan nimeään kantavassa hammaslaboratoriossa Hämeenkadulla jo 34 vuotta.

– Valinta Hantvärkkäriksi tuli yllätyksenä, Jari Warro myöntää. Warro kertoo, että hänen ammatinvalintansa oli luontainen. Hän seurasi lapsena isänsä työskentelyä hammasteknikkona. Nyt alan osaamista löytyy jo kolmannessa sukupolvessa. Jari Warron poika Rami on työskennellyt isänsä yrityksessä melkein kymmenen vuotta.

Tekniikan kehittyminen on helpottanut työtä

Hammasteknikon työ on säilynyt tekniikan kehityksestä huolimatta todellisena käsityöammattina.

– Tekniikan kehittyminen on pienentänyt käytettäviä laitteita ja helpottanut työtä, mutta edelleen työ tehdään käsin, alusta loppuun asti, sanoo Warro. Samalla hän kertoo, että vintillä on edelleen tallessa hänen isänsä käyttämä iso, poljettava nyöripora.

– Työ on hidasta käsityötä. Karkeasti voisi arvioida, että yhden hammaskruunun valmistukseen kuluu yksi työpäivä, Warro arvioi. Työ vaatii erityistä tarkkuutta ja huolellisuutta. Pienikin epäpuhtaus posliinijauheen joukossa saattaa näkyä mustana pisteenä hampaan pinnalla. Myös hampaan sävyn pitää olla tarkka.

– Jo valmistettuja hammasproteeseja ei voi kovinkaan paljon muokata, myöntää Warro. Hammasteknikko tekee kiinteää yhteistyötä hammaslääkärien kanssa.

Kulta on säilyttänyt asemansa hampaiden valmistuksessa. Kullasta valetun rungon päälle rakennetaan posliinijauheesta keraaminen pinta. Posliini poltetaan korkeassa lämpötilassa ja viimeistellään hiomalla.

– Olemme keskittyneet myös kokokeraamisiin, allergiattomiin vaihtoehtoihin, kertoo Warro.

Asiakkaat ja vaatimukset ovat muuttuneet

– Voisi sanoa, että 70-luvulla tapahtui materiaalien vallankumous, joka muutti työtä, Warro toteaa. Nykyään suurin osa Hammaslaboratorion töistä on kiinteää siltaprotetiikkaa, hammasimplantteja eli posliini- ja kultatöitä.

– Yhä vähemmän tehdään irtoproteeseja, jotka pitäisi laittaa yöksi vesilasiin, Warro selittää.

Muutos on tapahtunut myös asiakkaissa. Warro kertoo, että vielä 60-luvulla vanhemmat tai kummit saattoivat teettää lapselle rippilahjaksi hammasproteesin.

– Nykyään hampaista pidetään selvästi parempaa huolta. Parikymppisille ei kokoproteeseja tehdä juuri lainkaan, mikä on todella hyvä asia, Warro sanoo. Nykyään asiakkaat osaavat myös vaatia enemmän. Hammasproteesien pitää olla sekä luonnollisen näköisiä että miellyttäviä.


Vuoden Häntvärkkäri Jari Warro ja hänen poikansa Rami Warro sanoivat, että kehittyvä tekniikka tuskin koskaan korvaa täysin hammasteknikon käsityötä.

– mj

Julkaistu 12/2005        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa