Yrittäjien terveys ja työkyky -palsta

Yrittäjät altistuvat kemikaaleille työssään

Työympäristön epäpuhtaudet ja työssä käytössä olevat kemikaalit haittaavat yrittäjän terveyttä monilla eri toimialoilla. Altistuminen tapahtuu hengityksen ja/tai ihon kautta. Yleisimpiä kemiallisen altistuksen aiheuttajia ovat pesuaineet ja liuottimet. Yleisiä ovat myös hitsauspölyt, ja metallin kuumennuksessa vapautuvat huurut, kivipöly (kvartsi), kasvi- ja eläinpölyt sekä puupölyt.

Joillakin aloilla on pystytty vaihtamaan terveydelle vaarallinen aineosa vaarattomaan. Esimerkkinä maalien ja liimojen ohenteet. Ohenteina on nykyisin usein vesi orgaanisten liuottimien tilalla. On kuitenkin aloja, joissa tämä ei ole ollut mahdollista, kuten lujitemuovityöt (styreeni) ja autojen maalaus (polyuretaanimaalit), joitakin esimerkkejä mainiten.

Kemikaaleilla tarkoitetaan sekä yksittäisiä aineita että niiden seoksia (valmisteita). Terveydelle ja ympäristölle vaaralliset kemikaalit määritellään ominaisuuksiensa perusteella:

-erittäin myrkylliset, myrkylliset, haitalliset, syövyttävät, herkistävät, syöpää aiheuttavat, perimää vaurioittavat ja ympäristölle vaaralliset kemikaalit.

Esimerkkeinä syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista aineista voidaan mainita aikaisemmin eristeenä käytetty asbesti, jota esiintyykorjausrakentamises-sa, puupöly sahoilla, huonekaluteollisuudessa, sekä rakennuspuusepän töissä, kromi (VI) -yhdisteet ruostumattoman teräksen hitsauksessa ja tupakansavu ravintola-alan yrittäjillä. Työperäinen allergia voi yrittäjälle puhjeta joko hengitystie- tai iho-oireiluna. Herkistäviä kemikaaleja käytetään esim. hammaslääkärin, maalarin, parturi-kampaajan, siivousalan, leimopomoalan ja monen muunkin alan töissä. Usein allergisoituminen johtaa hengitystieroieiluun, jatkuvaan yskään, jopa astmaan ja hankaliin ihottumiin. Tällöin yrittäjälle saattaa tulla eteen ammatin vaihto ja uudelleen kouluttautuminen. Tämä ei aina ole helppoa.

Mitä yrittäjä voi tehdä

Tietoa kemikaalin ominaisuuksista saa mm. käyttöturvallisuustiedotteista ja käyttöohjeista, joita saa valmistajilta ja maahantuojilta. Tiedotteesta saa tietoa valmisteen terveysvaaroista ja niiden torjuntakeinoista, tarvittavista suojaimista jne.

Yrittäjän on tarpeellista selvittää, mille kemiallisille aineille hän mahdollisesti altistuu ja onvatko pitoisuudet ja aineen ominaisuudet sellaiset, että terveysriski on olemassa.

Terveysvaaran torjuntatoimenpiteet voivat olla:

- teknisiä ja rakenteellisia .

- käytössä olevan kemikaalin korvaaminen turvallisemmalla aineella

- yrittäjän työmenetelmien, työtapojen ja omien asenteidenkin liittyviä muutoksia

- henkilökohtainen huolellinen suojautuminen.

Lisää tietoa oman työn terveysriskeistä

Yrittäjien työn terveysriskien kartoittaminen ja terveydellisen merkityksen arviointi saattaa joskus jäädä tekemättä tai se on puutteellista, todennäköisesti varsinkin yksinyrittäjillä. Työterveyshuollon käyttömahdollisuuksia ei yksinyrittäjien piirissä aina tunneta kovinkaan hyvin. Riskienhallinnan perustana on työpaikkaselvitykset ja tarvittaessa työhygieeniset mittaukset. Yrittäjän terveyden ja työn asiantuntijana työterveyshuolto on avainasemassa tarvittavien toimenpiteiden arvioijana sekä tietojen ja neuvojen antajana.

Tietoa ja oppaita on saatavilla

maksutta eri lähteistä runsaasti. Seuraavassa joitakin:

STM Työsuojeluosasto/

Työsuojelujulkaisut Internet-osoite: www.stm.fi

Työsuojeluoppaita ja -ohjeita 20

Työterveyslaitos:

www.ttl.fi

Kemikaaliturvallisuus OVA-ohjeet

Tietokortti 6. Työperäinen syöpä.

Yrittäjien työterveyshuolto:

www.ttl.fi/syty2000


Julkaistu 12/2005        
Jappis Oy

Jappis Oy

Mainostoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa