Pyörät pyörivät
Vastikään julkaistu Varsinais-Suomen maakuntaennuste kertoo yritystoiminnan vahvoista kasvunäkymistä alkaneelle vuodelle. Erityisen voimakkaasti positiiviset näkymät heijastuvat työllisyyskehitykseen. Myös yritysten liikevaihdon ja toiminnan kannattavuuden kehitysarviot ovat hyvin suotuisat.
On varmaankin niin, että suotuisat näkymät heijastelevat suhdannehuipun lähestymistä. Taloudellinen toimeliaisuus etenee lähes jokaisella toimialalla ja aikaansaa positiivista, nousujohteista kierrettä, joka nyt tulisi hyödyntää myös yritysten kehittämistoimissa, tuotekehitystoiminnoissa ja muissa investoinneissa.
Työpaikkojen osalta maakuntaennuste lupaa jopa 2000-3000 lisätyöpaikan syntyä alueen pk-yrityksiin vuonna 2006. Luku on suurempi kuin kertaakaan aiemmin ennusteen kolmetoistavuotisessa historiassa. Eniten työpaikkojensa määrää ilmoittavat kasvattavansa toimialoista rakentaminen ja teollisuus.
Varsinais-Suomessa tapahtuu jo tälläkin hetkellä työllisyyden osalta positiivista kehitystä; työttömyysluvut ovat maakunnassamme laskeneet valtakunnan tasolla vertaillen kaikkein eniten ja arviot tulevasta vain vahvistavat kehityksen suuntaa. Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin.
Pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta esiintyy maakuntaennusteen mukaan yrityksissä entistä enemmän. Tilanne on varsin karmaiseva, kun isommista yrityksistä jo lähes puolet ilmoittaa rekrytoinnin ongelmakseen.
On selvää, että pula osaavasta työvoimasta kasvaa, kun pyörät pyörivät yrityksissä vauhdilla, mutta siihen tilanteeseen ei pitäisi joutua, jossa työvoimapulasta muodostuu todellinen kehityksen jarru elinkeinoelämän eteenpäin menolle. Erilaisin ennakoivin menetelmin sekä yritysten, oppilaitosten ja viranomaisten tiivistyneellä yhteistyöllä tulisi asiaan puuttua nykyistäkin voimallisemmin.
*****
Yrittäjät tuntuvat olevan kohtuullisen tyytyväisiä oman sijaintikuntansa yrittäjyysilmapiiriin. Erityisen hyvin yrittäjyysilmapiiriä on osattu rakentaa Vakka-Suomessa, jossa jopa kaksi kolmannesta maakuntaennusteen vastaajista pitää tilannetta hyvänä tai jopa erinomaisena; erityisen positiivisena kunnista erottuu jälleen Uusikaupunki, jossa lähes yhdeksän kymmenestä yrittäjästä arvioi olosuhteet vähintään hyvälle tasolle.
Vakka-Suomen pienoismaakunta saa yrittäjiltä parhaat arviot myös yritysten ja kuntien välisestä yhteistyöstä.
Uudessakaupungissa on tehty pitkäjänteisesti elinkeinopoliittista yhteistyötä kaupungin ja yrittäjien välillä – kuten nykyinen kaupunginjohtaja Kari Koski on todennut, lähtökohtaisesti kaupunki oli 90-luvun laman kourissa ”puun ja kuoren” välissä, eikä ollut muuta tietä kuin aktiivisen elinkeinopolitiikan omaksuminen toiminnan ohjenuoraksi – nyt tulokset ovat positiivisella tavalla näkyvissä.
Jokainen kunta ja seutu valitsee luonnollisesti oman tapansa toteuttaa elinkeinopolitiikkaa, mutta esimerkit osoittavat, muuallakin kuin Uudessakaupungissa, että kunnan ja sen yritysten välisellä systemaattisella yhteistyöllä saadaan paljon positiivista aikaiseksi.
Toimeliasta alkanutta vuotta 2006, hyvät yrittäjät!
Henri Wibom
Toimitusjohtaja