Turkuun lisää yrittämisen me-henkeä
Määrätietoinen, suorasanainen, ahkera. Kaupunginjohtaja Mikko Pukkista muistetaan Seinäjoella hyvällä. Turkuun uusi johtaja haluaa tuoda eteläpohjalaisen, pistämättömän yrittäjähenkisyyden.
- Siellä ei kauan ihmetellä, vaan tehdään.
Mikko Pukkinen katsoo ruskeilla silmillään suoraan. Hän on ystävällinen, mutta vähän varautunut. Vuoden oppiajasta huolimatta Turussa on paljon paikkoja ja asioita, jotka eivät vielä ole tuttuja. Ajankohta on muutenkin raskas; joulun alla Pukkinen menetti isänsä, Ilkan entisen toimitusjohtajan Unto Pukkisen. 1970-luvulla isä nosti Ilkan suosta keksimällä yksinkertaisen nerokkaan idean kaiken kansan pikkuilmoitusosastosta. Ihmettä muistellaan Etelä-Pohjanmaalla yhä.
Ideointi ja visioiden sinnikäs toteuttaminen ovat myös Mikko Pukkisen tapa toimia. Hän jaksaa puolustaa kantaansa ja on joskus väsyttävän jääräpäinen. Vanha lakimies osaa tämän. Pukkinen oli 14 vuotta oman lakiasiaintoimistonsa toimitusjohtajana. Hän erikoistui yhtiösopimusoikeuteen ja työskenteli pääasiassa pk-yritysten kanssa.
- Hyvinvointi syntyy yrityksissä, ei se verotuksella synny. Kaupunki ei käy kauppaa, mutta sen pitää toimia katalyyttina, suhtautua kannustavasti ja luoda sellainen henki, jossa kaikki tuntevat, että ryhdytään yhdessä töihin. Haluan löytää mutkattomat välit yrittäjiin ja lupaan tehdä yhteydenpidon helpoksi. Elinkeinojohtaja vastaa Turussa oman sektorinsa päälinjoista, mutta myös kaupunginjohtajalla on vastuu elinkeinotoimen kehittämisestä.
Hallinnossa voidaan säästää
Pukkinen kannattaa matalaa hallintoa. Hän on peruskuntamallin puolella ja uskoo, että kymmenen vuoden päästä Suomessa on selvästi vähemmän kuntia kuin nyt. Elinvoimaiset kunnat muodostetaan luonnollisista työssäkäyntialueista. Kaupunginjohtaja haluaa löytää säästämisen mahdollisuudet myös Turun kaupungin hallinnosta.
- Kaupunki on kuitenkin hidas laiva. Pienissä kunnissa muutokset voidaan tehdä nopeammin, hän sanoo.
Seinäjoella Pukkinen kunnostautui erityisesti koulutuksen ja tutkimuksen edistäjänä. Paljolti hänen ansiokseen luetaan Seinäjoen Teknologiakeskuksen syntyminen ja se, että keskukseen saatiin viiden eri yliopiston professuurit. Pukkinen sanoo, että ammattikorkeakoulut ovat lähentäneet korkeakouluja ja elinkeinoelämää. Se on kehitystä, jota pitää tukea. Maa ei tarvitse maistereita, jos yrityksissä ei ole heille töitä.
Keskustaan on päästävä autolla
Kaupan siirtyminen keskustan ulkopuolelle on huolenaihe Seinäjoella siinä kuin Turussakin. Pukkinen uskoo, että keskustan elävöittäminen on täysin mahdollista.
- Keski-Euroopassa on loistavia esimerkkejä siitä. Maailma on muuttunut sillä tavalla, että keskustaan on saatava enemmän liikennettä, ihmisten on päästävä autolla lähelle. Kannatan toriparkkia, vaikka tiedän, että Louhessakin on tilaa.
Pukkinen tuntee Turun maineen hitaana päätöksentekijänä.
- En usko siihen. Miksi Turussa ei voisi, yhtä hyvin kuin jossain muualla?
Sähköpiano sopii kerrostaloon
Pukkiset myivät omakotitalonsa Seinäjoella ja muuttivat vuokra-asuntoon Turun keskustaan. Päiväkodinjohtajana työskennellyt Elina Pukkinen jäi vuorotteluvapaalle. Perheen kaksi poikaa asuvat Helsingissä. Lauri, 25, on kaksinkertainen maisteri ja helikopterilentäjä. Eero, 20, opiskelee Helsingin yliopistossa.
Kaikki Pukkisen miehet pelaavat golfia. Mikko Pukkinen harrastaa myös musiikkia ja aloitti aikoinaan sellolla. Turkuun muuttokuormassa tuotiin sähköpiano. Se sopii kerrostaloon, sillä sitä voi soittaa kuulokkeet päässä.
- Musiikin suhteen olen kaikkiruokainen. Mikä tahansa käy, kun se on hyvin esitetty. Turussa olen ehtinyt konserttiin vasta kerran. Vapaa-aikana olen enemmän lukenut, etenkin Turun historiasta kertovia teoksia.
![]() |
Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen aikoo käydä tutustumassa uuden kotikaupunkinsa yrityksiin. Ensimmäiset vierailut tehdään jo keväällä. - Haluan löytää tavat, joilla yrittäjiin pidetään mahdollisimman mutkattomasti yhteyttä, hän sanoo. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi