Ruotsia ja englantia verkon kautta
Turun ammattikorkeakoulun kielikoulutuskeskus on kehittänyt uuden, verkossa tapahtuvan kielenoppimispalvelun. Etenkin yrityksille suunnattu koulutus alkaa keväällä. Kymmenen viikon jakson aikana opiskellaan ruotsia tai englantia.
- Koulutuksen suunnittelu lähti liikkeelle yritysten toiveiden pohjalta. Yrityksissä tarvitaan vieraiden kielten osaamista, mutta ne, jotka eniten ovat avun tarpeessa, ovat usein hyvin kiireisiä. Verkon kautta tapahtuva opiskelu antaa paljon enemmän vapautta kuin luokassa istuminen, yrityskoulutusvastaava Marianne Renvall Turun AMK:sta kertoo.
YDIN-työelämän digitaalinen verkkosalkku -hanke alkoi viime joulukuussa ja loppuu syksyllä 2007. Mukaan otetaan 16 pk-yritystä. Keväällä lähdetään liikkeelle ruotsin kielestä, syksyllä aloitetaan englannin opiskelu. Yhteen opiskelijaryhmään kootaan 6-10 oppilasta joko samasta yrityksestä, tai tulemalla kimpparyhmään.. Opiskelu kestää 10 viikkoa ja sisältää 40 oppituntia. Verkkopalvelun moduulien sisältö räätälöidään ryhmän tarpeisiin. Opintojen päätyttyä kurssilaisilla on valmius vieraskieliseen viestintään sekä kirjallisesti että suullisesti esimerkiksi esittelyn, neuvottelun tai raportoinnin muodossa.
- Mukaan haluavat yritykset voivat ilmoittautua heti. Opiskelua varten tarvitaan toimiva sähköposti- ja Internetyhteys. Opiskelun aikana tehdään nauhoituksia MP3-soittimella ja käytetään digitaalikameraa. Jos opiskelijalla ei ole niitä, voimme lainata. Tarkoitus on opettaa vähän myös uuden teknologian käyttöä, Renvall sanoo.
Pilottiprojektin päätyttyä digitaalisesta verkkosalkusta on tarkoitus tulla pysyvä työkalu yritysten käyttöön. Mukaan lähteviltä opiskelijoilta edellytetään noin lukiotasoisia kieliopintoja entuudestaan.
- Mutta vaikka kielitaito olisi hyvinkin ruosteessa, oppilas voi menestyä, jos motivaatiota riittää. En usko yhtään siihen, ettei kuka tahansa, joka haluaa, voisi oppia vierasta kieltä, Renvall sanoo.
Lisätietoja koulutuksesta saa Turun AMK:n kielikoulutuskeskuksen Internet-sivuilta.
![]() |
Turun AMK:n kielikoulutuskeskuksen koulutussuunnittelija Mervi Varhelahti (oik.) ja yrityskoulutusvastaava Marianne Renvall vastasivat yritysten kysyntään ja rakensivat verkossa toimivan kieltenoppimispalvelun. |
-pv