Huippututkimus ja yritykset yhteistyöhön
Turun tietotekniikan tutkimus- ja kehityskeskuksen uusi johtaja professori Hannu Tenhunen pitää erittäin tärkeänä keskuksen tutkimusvuorovaikutuksen lisäämistä alueen elinkeinoelämän kanssa. Tenhunen lupaa, että keskus kantaa osaltaan vastuun alueen kehittämisestä.
Vuonna 1994 perustettu Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Turun kauppakorkeakoulun yhteinen tietotekniikan tutkimus- ja kehityskeskus (TUCS) vastaa ja koordinoi korkeakoulujen ICT-alan koulutuksesta ja kehityksestä. Kuluneiden kymmenen vuoden aikana on luotu pohja korkeakoulujen kansalliselle ja kansainväliselle yhteistyölle sekä perustettu kansainvälinen tutkijakoulu, jossa on tällä hetkellä sata jatko-opiskelijaa.
- Nyt tutkijoiden on aika tulla ulos laboratorioistaan, Tenhunen sanoo.
Tutkijoiden ja yritysten yhteinen kieli
Professori Tenhunen kertoo tutkimus- ja kehityskeskuksella sekä yrityksillä olevan paljon yhteistyömahdollisuuksia Tenhunen pahoittelee, että Turun alueella yliopistojen ja yritysten välinen yhteistyö on lasten kengissä verrattuna esimerkiksi Tukholmaan tai Tampereeseen.
- Nyt on tärkeää luoda vuorovaikutusta tutkijoiden ja yritysten välille. Sekä tutkijoille että yrityksille on yhtä lailla tärkeää ymmärtää, miten he voivat auttaa toisiaan ja hyötyä toistensa toiminnasta, Tenhunen sanoo.
Yhteistä kieltä etsitään kokeiluluonteisen mentor-ohjelman kautta. Ohjelmassa tutkijoille ja yrityksille järjestetään tapaamisia. Toisen ymmärtäminen lisää keskinäistä arvostusta ja auttaa ymmärtämään yhteistyömahdollisuuksia.
- Emme oleta, että yksittäinen tutkija voisi ratkaista yrityksen ongelmat, mutta keskustelut ovat hedelmällisiä, Tenhusen arvioi. Tutkijoiden on oleellista oivaltaa tutkimuksensa bisnesmahdollisuudet. Teknologiayrittäjyyden ajatusta vahvistetaan muun muassa yrittäjyysopinnoilla.
- Innovaatio- ja yrittäjyyskoulutuksella pyrimme antamaan tutkijoillemme ymmärryksen tutkimuksen suhteesta yrityselämään. Toivomme, että tutkimuksista syntyy yritys- ja tuoteideoita, joko tutkijoille itselleen tai mukana oleville yrityksille, Tenhunen kertoo.
Yhteistyömahdollisuuksia avautuu myös palvelututkimustoiminnan kautta.
- Yritykset voivat tilata tutkimuksia, mutta TUCS ei jää odottamaan yhteydenottoja vaan etsimme aktiivisesti yhteistyökumppaneja tutkimusprojekteihimme, Tenhunen lupaa.
Kiina-ilmiö uhasta mahdollisuudeksi
Tenhunen näkee yleisesti negatiivisena pidetyssä Kiina-ilmiössä paljon positiivisia puolia. Kiina on hänelle tuttu, sillä hän opettaa Shanghain Fudan yliopistossa ja on mukana pystyttämässä yliopistolle Eurooppatutkimuksen keskusta. Tutkimuskeskusta perustetaan yhteistyössä ruotsalaisen Kungliga Tekniska Högskolanin ja ranskalaisen Institut National Polytechnique de Grenoblen kanssa.
- Pienet Pohjoismaat ovat avainasemassa luomaan yhteistyötä Kiinan ja EU:n välille. Pohjoismailla on Kiinassa erittäin hyvä maine, eikä meitä ei koeta uhkana, Tenhunen kertoo. Hänen mukaansa nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus hyödyntää Kiinan markkinoita, jotka ovat suuremmat kuin koko EU:n yhteensä.
Turun alueella on tarjota kiinalaisille yrityksille niiden tarvitsemaa huippututkimusta.
- Turku on vahva alue, jolla on edellytyksen laaja-alaisiin ja monitieteellisiin tutkimusohjelmiin. Alueelle on mahdollista saada kiinalaista yrityspohjaa sekä kiinalaista rahoitusta. Meillä on täällä tarjota sellaista huippututkimusta, jota ei muualta voi saada, Tenhunen muistuttaa.
Tenhunen painottaa, että kansainvälisen yhteistyön aloittamisessa avainsanoja ovat verkostoituminen ja henkilökohtaiset suhteet.
- Tällä hetkellä tutkijakoulumme opiskelijoista kolmannes on ulkomailta. On hyvä muistaa, että he ovat ICT-alan tulevaisuuden johtajia omassa maassaan, Tenhunen sanoo.
![]() |
Hannu Tenhunen jakaa aikansa Suomen, Ruotsin ja Kiinan välillä. |
mari.jokinen@y-lehti.fi