Yrittäjän ilot ja murheet kaikille yhteisiä
Mikko ja Keijo Ketonen aloittivat täysipäiväisen työnteon TS-Yhtymässä 1960-luvulla. Muita vaihtoehtoja ei edes ajateltu, olihan jo lapsuudenkoti Kauppiaskatu viidessä, samassa talossa Turun Sanomien toimituksen kanssa.
- Äiti vaati lapsilta ahkeruutta. Teimme kykyjemme mukaan töitä jo ennen kouluikää. Se tuntui leikiltä, oli hienoa, kun saimme hakea STT:n uutisliuskoja muutaman korttelin päästä tai pääsimme mukaan, kun rautatiesasemalta haettiin paperirullia, TS-Yhtymän toimitusjohtaja Keijo Ketonen muistelee. Irja Ketonen oli kiireinen liikenainen, jonka työ vei usein pois kotoa. Veljekset eivät silti muista jääneensä mistään paitsi, päinvastoin äidin työkiireistä saattoi olla lapsille etuakin. Toisinaan äiti lunasti menolipun lupaamalla, että lapset saavat harjoitella vaikkapa leipomista kotiapulaisen kanssa. Kaikki perheyrityksessä tehtävät työt olivat tuttuja siinä vaiheessa, kun koulut oli käyty ja oli aika astua aikuisten maailmaan.
- Äidin opetuksista tärkeimpiä ovat yrittäjyyden korostaminen sekä kansainvälisyys. Äiti piti tavattoman tärkeänä, että kansainväliset yhteydet ovat hyvät. Niinpä me nyt tunnemmekin koko maailman kustannusalan, hallituksen puheenjohtaja Mikko Ketonen sanoo.
Perheyrittäjyys tärkeää
Turun Sanomat on jo vuosikymmeniä ollut Turun Yrittäjien jäsen. Samaan aikaan lehtitalo on kasvanut yhtymäksi, jossa on kahdeksantoista eri yhtiötä ja lähes kaksituhatta työntekijää. Yhtymään kuuluva Hansaprint painaa 220 eri lehteä ja muun muassa kaikki Suomen puhelinluettelot. Yhtymän toiminta ulottuu myös Suomen rajojen ulkopuolelle, erityisesti Venäjälle. Yrittäminen itsessään ei silti ole muuttunut, Mikko Ketonen vakuuttaa.
- En oikein pidä siitä, että yrittäjiä erotellaan pk- ja muihin yrittäjiin. Aivan samanlaisia ajatuksia yrittäjän päässä liikkuu, olipa yritys minkä kokoinen tahansa. Aina yrittäjällä on myös vastuu työntekijöistään, hän sanoo.
Turun Sanomat aloitti 1905 perheyrityksenä ja sellaisena myös TS-Yhtymä halutaan pitää. Mikko ja Keijo Ketonen vakuuttavat, että hinkua pörssiyhtiöksi ei ole. Ketosten jälkipolvea on jo yhtymän eri tehtävissä, mutta ilmaiseksi työpaikat eivät edelleenkään tule.
- Omien lastenkin on ansaittava paikkansa. Me olemme halunneet työntää heidät mielellään ulkomaille, kokeilemaan eri paikkoja ja työtehtäviä. Kun työ- ja elämänkokemusta on hankittu, työpaikasta TS-Yhtymässä on voitu neuvotella.
Yrittäjän oltava ahne työlle
Yrittäjyyden on perustuttava hyvälle koulutukselle ja vankalle työkokemukselle.
- Tänä päivänä koulutuksen merkitystä ei voi sivuuttaa, vaikka lopullinen ammattitaito hankitaan työtä tekemällä. Mitään viisastenkiveä yrittäjyyden lisäämiseksi on vaikea antaa, tarvitaan vain tavattomasti positiivista sitkeyttä ja ahneutta työlle. Ilman kovaa työtä ei ole yrittäjyyttä, mukavuudenhaluisille tämä ei sovi. Yrittäjyys on parasta, mitä voi olla, mutta tietysti elämässä on oltava muutakin. Yrityksestä tulee liian helposti koti, Ketoset toteavat. -pv.
[38_167.jpg]
![]() |
Mikko (oik.) ja Keijo Ketonen sananmukaisesti kasvoivat perheyrityksess?. Omia lapsiaan he ovat kannustaneet katsomaan maailmaa ja jos sen j?lkeen on viel? ollut kiinnostusta TS-Yhtym??n, paikasta on voitu neuvotella. |