Itämeren alueella tehostetaan logistiikka-alan yhteistyötä
Itämeren alueella on alkanut kaksi suomalaisvetoista logistiikka-alan hanketta. Molempia hankkeita koordinoi Turun kauppakorkeakoulu, vastuullisena johtajana professori Lauri Ojala. Hankkeet ovat osittain rahoitettuja EU:n Interreg III B Neighbourhood – ohjelman varoilla.
Logon Baltic edistää Itämeren alueen yritysten ict- ja logistiikka-alan osaamista sekä kartoittaa partnerialueiden yritysten kehittämistarpeita. Hankkeen osanottajat ovat Pietarista, Tallinnasta, Riikasta, Hampurista, Mecklenburg-Vorpommernista, Itä-Götanmaalta, Varsinais-Suomesta, Tanskasta, Puolasta ja Liettuasta. Logon Baltic -hanketta edelsi Turun kauppakorkeakoulun viime vuonna tekemä Logon Turus -kysely, joka suunnattiin kolmeentuhanteen alueen yritykseen. Tulosten mukaan Turun seutu nähdään hyvänä toimintaympäristönä yleensä ja erityisesti logististen tekijöiden osalta. Pk-yrityksissä tietojärjestelmät eivät kuitenkaan vastanneet suurten yritysten tarpeita ja koulutuksen tarve nousi vahvasti esiin. Siinä missä suurilla yrityksillä on käytössään varsin kehittyneitä tietoteknisiä ratkaisuja, pienissä yrityksissä voidaan vielä toimia ilman ensimmäistäkään tietokonetta. Viranomaisten kanssa asiointi sujui kuitenkin kaiken kokoisilta yrityksiltä ilman ongelmia. Yritykset toivoivat, että kun uusia, sähköisiä viranomaisyhteyksiä kehitetään, ne olisivat valtakunnallisia.
- Kaksivuotisen hankkeen tavoitteena on tuottaa yrityksille konkreettista hyötyä muun muassa siten, että yhteiskunnan varat suunnataan sinne, missä ne tuottavat parhaan hyödyn, projektipäällikkö Tom Essén Turun Kauppakorkeakoulusta sanoo. Logon Balticin kokonaisbudjetti on yli 2,5 miljoonaa euroa. Suomen osuus on noin 0,8 milj. euroa.
Lisää yhteistyötä VAK-kuljetuksiin
Dagob -hanke kehittää vaarallisten aineiden kuljetuksiin liittyvien tie-, rautatie-, merenkulku- sekä satamaviranomaisten yhteistoimintaa. Itämerellä kulkee joka vuosi yli 300 miljoonaa tonnia VAK-luokiteltua tavaraa. Tämän erikoisalueen osaajia on melko vähän erityisesti EU:n uusissa jäsenmaissa ja Venäjällä. Vaikka EU-maat toimivat yhdenmukaisen kansainvälisen sääntelyn alla, kansalliset ja paikalliset toimintatavat vaihtelevat. Dagob tuottaa uutta tietoa Itämeren alueen VAK-kuljetuksista, niihin liittyvistä onnettomuuksista, viranomaistoiminnan järjestelyistä sekä kuljetusketjun pullonkauloista. Hankkeessa toteutetaan useita laajoja yhteisharjoituksia. Suomen osuus hankkeen 1,5 miljoonan euron budjetista on 0,6 milj. euroa.
-Kaksivuotisen hankkeen aloite tuli liikenne- ja viestintäministeriöstä ja sen logistiikan kehittämisfoorumi Tedim on projektissa mukana. Tedim toimii EU:n ja Venäjän välisen sekä EU:n jäsenvaltioiden keskeisenä kuljetus- ja logistiikkayhteistyön kehittämisfoorumina. Yhteisenä tavoitteena projektissa on logistiikan tietojenkäsittelyalustojen kehittäminen, kuljetuksiin ja logistiikkaan liittyviin säännöksiin ja parhaisiin käytäntöihin perehdyttäminen sekä kuljetusten ja logistiikkaa palvelevien telemaattisten ratkaisujen kehittäminen sekä käyttöönoton tukeminen.
Dagob hankkeen projektipäällikkönä toimii KTM Sirpa Nummila.
![]() |
Itämeren alueella kuljetetaan joka vuosi yli 300 miljoonaa tonnia vaaralliseksi luokiteltuja aineita. Muun muassa näiden kuljetusten turvaamiseksi sekä sähköisen yhteydenpidon tehostamiseksi on aloitettu kaksi turkulaisten koordinoimaa hanketta. |
![]() |
Uusien hankkeiden tarkoitus on nostaa logistiikkaosaamista myös Turun seudulla, projektipäällikkö Tom Essén sanoo. |
-pv