Yrittäjän terveys ja työkyky -palsta

Yrittäjä melutyössä – kuulo vaarassa

Varsinkin rakennus- ja metallialan yrittäjät altistuvat melulle, joka voi vaurioittaa kuuloa. Kuulon menetykset ovat usein lopullisia. Työmelu vaikuttaa yrittäjän työtehoon ja työviihtyvyyteen. Se vaikuttaa myös psyykkisiin toimintoihin kuten keskittymis- ja suorituskykyyn

sekä käyttäytymiseen. Melun vaikutukset terveyteen ovat yksilölliset. Perintötekijöistä riippuen toiset ovat herkempiä saamaan meluvamman kuin toiset. tavallisesti meluvamma syntyy hitaasti, vuosien saatossa. Jatkuva melu aiheuttaa sisäkorvan aistinsolun aineenvaihdunnassa muutoksia, solu vaurioituu ja kuulon alenema jää pysyväksi.

Haittaava melu

Yli 80 dB(A) melutaso edellyttää, että yrittäjä ryhtyy toimenpiteisiin oman kuulonsa suojaamiseksi ja säilyttämiseksi. Karkea testi työpaikan melutasosta on, että jos normaali puhe ei kuulu 1 metrin päästä, niin kuulonsuojaimia tulee käyttää.

Mitä yrittäjä voi itse tehdä kuulonsa suojaamiseksi

Yksikertaisin keino on sopivien kuulonsuojainten hankkiminen ja käyttö. Markkinoilla on lukuisa määrä erilaisia malleja, joista jokainen voi valita käyttömukavuudeltaan sopivimman. Asiantuntevaa palvelua saa alan liikkeistä. Suojaimissa on erilaista tekniikkaa, joita voi hyödyntää tarvittaessa. Jos melutaso on yli 85 dB(A) on suojainten käyttö ehdottoman välttämätöntä.

Melutyön jaksottaminen taukoja pitämällä ja siirtymällä välillä pois on yksi keino.

Meluntorjunnassa on muitakin mahdollisuuksia, kuin vain kuulonsuojainten käyttö. Teknisesti voidaan melua myös torjua. Seuraavassa esimerkkejä:

Äänilähteen vaimennus

- vähämeluisten koneiden hankinta

- koteloinnit

- menetelmämuutokset

- koneiden huolto ja korjaus

Äänen etenemisen estäminen

- huonepintojen vaimentaminen

- osastointi seinin ja seinäkkein

- äänilähteen siirtäminen

- layout-muutokset

Edellä muutamia esimerkkejä siitä, miten yrittäjä voi itse toimia oman kuulonsa ja hyvinvointinsa turvaamiseksi.

Selvitystä yrittäjän tilanteeseen

Jos melutaso on työpäivän aikana yli 80 dB (A) on suositeltavaa käydä kuulon tarkistuksessa työterveysseurannan yhteydessä omassa työterveyshuollossa. Myös yrittäjän työmelun mittaamiseen saa apua työterveyshuollosta. Työterveyslaitoksella Turussa toimii Akustiikka- ja ilmastointilaboratorio, joka myös tarvittaessa palvelee yrityksiä melutorjunnan suunnittelussa.

LISÄÄ TIETOA

Lähde: Työterveiset 3/2005

www.ttl.fi/Työterveiset artikkelit ja Työterveyslaitoksen muut tiedotteet.

Pk-yrittäjän terveys ja jaksaminen Syty2000

www.ttl.fi/syty2000


Julkaistu 02/2006        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa