Eläinsuojeluvalvoja toivoo lisää vastuuta lemmikeistä
Suurin osa eläinalan yrittäjistä on valinnut alan rakkaan harrastuksen innoittamana. Eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser toteaa kuitenkin, että aina silloin tällöin kaupanteko menee myös liiallisuuksiin.
- Aina kun ruvetaan puhumaan bisneksestä ja eläimistä samaan aikaan, täytyy hälytyskellojen soida. Nykyään on hyvin yleistä, että koirilla ja kissoilla teetetään liian usein pentuja, jotta niiden myynnistä saatava tuotto saataisiin maksimoitua.
Leyser toteaa, että eläinsuojeluvalvojan työssä näkee valitettavan usein vain kolikon himmeän puolen.
- On paljon kauppiaita, jotka hoitavat asiat esimerkillisesti. Sen lisäksi on kuitenkin myös niitä, jotka eivät välitä, minkälaisissa oloissa eläimet kaupassa ovat. Eläin saatetaan myös myydä kysymättä, onko sille varattu minkäänlaista paikkaa kodissa. Esimerkiksi hamsterit tarvitsevat ehdottomasti häkin ja eksoottiset eläimet terraarion.
Leyser korostaa eläinten myyntiin liittyvää moraalista vastuuta. Kauppiaan on aina syytä antaa hoito-ohjeet eläimen käsittelyyn.
Juridisessa vastuussa kauppiaat eivät ole. Myös ostajan on syytä selvittää itselleen, minkä takia hän on eläintä hankkimassa.
- Esimerkiksi eksoottisen eläimen hankkii usein sellainen ihminen, joka haluaa esitellä sitä kavereille sen harvinaisuuden vuoksi. Kun eläin on kerran esitelty, se ei olekaan enää kiva, eikä siitä jakseta pitää huolta. Esimerkiksi vesikilpikonnia on tuotu löytöeläinkotiin valtavat määrät.
Leyserin mielestä myös eläinhoitoloiden taso vaihtelee runsaasti.
- Lemmikkihotelleja on viime aikoina perustettu kuin sieniä sateella. Lemmikkien omistajien kannattaa käydä etukäteen ilmoittamatta tarkistamassa hoitola, jos aikoo viedä lemmikkinsä sinne hoitoon. Jos lemmikkihoitolassa asiat ovat kunnossa, tutustumaan pääsee aivan varmasti.
hv