Yrittäjien koetettava ymmärtää eikä arvostella kuntien toimintaa
- Jurppii, kun yrittäjät suomivat armotta kuntien virkamiehiä hitaudesta ja kyvyttömyydestä eivätkä ymmärrä, mitkä kuntien mahdollisuudet todellisuudessa ovat, Anna-Maija Immaisi sanoo. Vaikka on itsekin yrittäjä, Immaisi tuntee kuntien arkipäivän hyvin. Hän on joutunut usein tukemaan uupuneita työntekijöitä, joilta vaaditaan aina vain enemmän samalla, kun resursseja vähennetään.
Immaisin koulutuspalvelu Sapiens ky täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Alunperin pikkuemännän sivubisnekseksi ajateltu työ on kasvanut mittavaksi, verkostomaiseksi yritystoiminnaksi, josta osa ulottuu Suomen rajojen yli. Anna-Maija Immaisi on muun muassa ollut uranuurtaja työnohjauskoulutuksen kehittämisessä, toiminut johtamistaidon kouluttajana, ollut mukana lukuisissa tutkimus- ja koulutushankkeissa, kouluttanut ja konsultoinut yrityksissä, valtion laitoksissa ja kunnissa sekä osallistunut moniin kansainvälisiin koulutus- ja asiantuntijatehtäviin. Yksi mielenkiintoisimmista on edelleen käynnissä oleva Venäjän Euroopan puoleisen alueen kirjastojen johtamiskoulutusohjelma. Suomen ulko- ja opetusministeriön sekä Helsingin kaupunginkirjaston kansainvälisen kehittämisyksikön organisoima ohjelma vei Anna-Maijan Uralille viimeksi maaliskuun alussa.
- Venäläisyys ja venäläinen kansanluonne on aina kiehtonut minua valtavasti ja tämä työ on vain vahvistanut kiinnostusta. Venäläiset ovat hyvin erilaisia kuin me ja varsinkin varsinaissuomalaiset. Siellä saa anteeksi melkein mitä tahansa, kunhan tunteet ovat pelissä. Jos kirjaston henkilökunta riitelee takahuoneessa, ei tiskilläkään lainata mitään, hän kertoo.
Venäjällä eletään vielä 1990-luvun alussa kukistuneen kommunismin varjossa. Nuoret ovat kasvaneet uudessa aikakaudessa, mutta vanhempien voi edelleen olla vaikea käsittää, ettei yhteiskunta elätä. Myös johtamiskulttuuri on pitänyt opetella uudelleen.
- Olin kerran puhumassa eräässä seminaarissa, johon osallistui varsin korkea-arvoisia, naispuolisia virkamiehiä. Seminaarin loputtua he alkoivat itkeä. Kysyin, mikä on hätänä ja eräs heistä selitti, että hän itkee onnesta. Hän kertoi olleensa 30 vuotta virassaan ja nyt joku oli ensimmäisen kerran selittänyt, miksi ja miten jokin asia tehdään. Aina ennen oli vain tullut käsky, joka piti toteuttaa.
Syyt ja seuraukset pitää selvittää
Anna-Maija Immaisin ajasta noin puolet kuluu Venäjä-projektiin ja yliopistollisiin töihin, toinen puoli johtamistaidon koulutukseen, henkilöstön sparraukseen ja kuntasektorin voimavaraselvityksiin ja kehittämissuunnitelmien tekoon.
- Ihmiset ovat monin paikoin aika kovilla. Ärsykkeitä tulee valtavat määrät, enemmän, kuin inhimillisesti on mahdollista käsitellä. Vaatimusten ja edellytysten ristiriita kasvaa. On hirvittävän turhauttavaa tehdä työtä, josta ei oikein tiedä, mitä se on. Tai joutua vaikkapa valitsemaan hoitoa tarvitsevista ihmisistä ne, jotka voidaan hoitaa.
Lukuisia luottamustehtäviä mm. Paimion Yrittäjissä, Varsinais-Suomen Yrittäjissä ja Paimion kunnanvaltuustossa hoitanut Immaisi on nykyään sauvolainen. Hän kunnostaa puolisonsa kanssa vanhaa maatilan päärakennusta ja odottaa kiihkeästi kevättä päästäkseen puutarhatöihin. Isolla tontilla on jo 30 erilaista ruusupensasta, siperialaista karhunvatukkaa, luumupuita ja paljon muuta.
- Huhtikuusta lähtien varaan kalenteriini puutarhaviikkoja, Anna-Maija kertoo.
![]() |
Vanhaa taloa kunnostaessa ja puutarhatöissä tulee moni työasiakin samalla ratkaistua, Anna-Maija Immaisi kertoo. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi