Elämänlaatu parani parisuhdekurssilla
Kirkkonummella asuvat Seija ja Jari Lamberg ovat IT-alan yrittäjiä. Vuodesta 1982 asti naimisissa olleella pariskunnalla on yksi aikuinen tytär. Viime vuonna Lambergit osallistuivat yrittäjille suunnattuun parisuhdeviikonloppuun Taivassalossa. Ennen viikonloppukurssia heillä oli jo kokemusta lyhyemmästä parisuhdekoulutuksesta.
- Kannattaa lähteä parisuhdekurssille, ennen kuin ongelmat kasvavat suuriksi. Viikonloppu poissa kotoa on hyvä irtiotto ja tilaisuus keskittyä puolisoon, Jari Lamberg sanoo.
Lambergit kuvaavat avioliittoaan varsin tavalliseksi. Pitkä yhteiselo on sisältänyt ylä- ja alamäkiä kuten missä tahansa perheessä. Vaikeinta aikaa elettiin 90-luvulla, kun lama kaatoi kalliit valuuttalainat niskaan.
- Maksut on nyt maksettu. Nyt puhutaan lainojen anteeksiannosta, mutta kukaan ei kiitä meitä, jotka maksoimme pankkien virheet, Jari sanoo.
Puolisolla on oikeus olla erilainen
Aloite parisuhdekursseille lähtemisestä tuli Seijalta. Hän halusi kehittää vuorovaikutustaitojaan eli suomeksi oppia puhumaan miehensä kanssa niin, ettei tule riitaa.
- Olemme molemmat lujatahtoisia emmekä anna helposti periksi. Voimme edelleen riidellä asioista, mutta nyt osaamme jo lopettaa ajoissa, Seija sanoo.
Jarin mielestä kurssin tärkeintä antia on ollut oivallus siitä, että puoliso on itsenäinen ihminen, joka ajattelee eri tavalla kuin itse.
- On helpompi yrittää ymmärtää toista, kun tajuaa, ettei tämä pahuuttaan ole eri mieltä minun kanssani.
Lambergit ovat yhdessä sekä työssä että vapaalla. Työhuone kotona varmistaa sen, että rajanveto eri roolien välillä on hankalaa.
- Olemme oppineet antamaan tilaa rentoutumiselle. Se tarkoittaa sitä, että kun olemme vapaalla, kumpikaan ei puhu työasioista, ne suljetaan työhuoneeseen.
Taivassalon parisuhdeviikonloppu toi mukanaan myös uuden käytännön kotitöihin. Tärkeä vinkki töiden uudelleenjärjestelyistä saatiin eräältä kurssille osallistuneelta siivousalan yrittäjältä.
- Teemme viikkosiivouksen yhdessä aina torstai-iltaisin. Näin koko viikonloppu vapautuu muulle, eikä tarvitse ajatella, että siivotakin pitäisi. Torstaisen rutistuksen kestää kyllä, kun tietää, mitä sillä saavuttaa, Lambergit toteavat.
Yritetään katsoa vain eteenpäin
Lambergit eivät nimitä parisuhdeviikonloppuaan koulutukseksi.
- Ei kannata odottaa, että siellä kaadetaan valmista oppia niskaan. Ennemminkin yhteisissä keskusteluissa autetaan näkemään asioita uusista näkökulmista. Eikä tarvitse pelätä, että joutuu julkisesti tunnustamaan kaikki salaisuutensa, Seija vakuuttaa.
Paremman parisuhteen tavoittelu ei Lambergien mielestä edellytä menneiden vatvomista. Etenkin Jari on sitä mieltä, että lantakasoja kaivamalla löytyy vain lantaa.
- Ei ole helppoa antaa menneiden olla menneitä, mutta sitä voi opetella. Eihän jo tapahtuneille asioille kuitenkaan voi enää mitään, Jari sanoo.
Ennaltaehkäisevää parisuhdetyötä
Varsinais-Suomen alueella toimiva Parisuhde- ja perhetyön yhdistys Kimurantti ry. järjestää yrittäjille viikonloppukursseja parisuhteen hyvinvoinnin ja yhteistyökyvyn parantamiseksi.
- Puhumme ennaltaehkäisevästä parisuhdetyöstä. Jos kriisi on päällä, tarvitaan toisenlaista apua, Milla Sahla Kimurantista kertoo. Millan lisäksi ohjaajina toimivat Ilkka Sahla, Jarmo ja Tuula Kytöhonka sekä Tytti ja Mikko Siltanen.
Parisuhdeviikonlopun aikana käydään läpi suhteen voimavarat ja haasteet, seksuaalisuus parisuhteessa sekä tehdään suhteen kasvusuunnitelma.
- Suunnitelma on tavallaan kotiläksy, jonka avulla parisuhteen kehitystyö ei pääse unohtumaan, Milla Sahla sanoo.
Seuraava yrittäjille suunnattu parisuhdeviikonloppu on Taivassalossa 21.-23.4.
![]() |
Seija ja Jari Lamberg suosittelevat parisuhdekurssia kaikille, jotka haluavat oppia paremmin ymmärtämään puolisoaan ja tuntemaan itseään. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi