Kuntasektori ei noudata reilun kilpailun sääntöjä
Turkulainen Net-Foodlab Oy on 1997 perustettu yksityinen laboratorio. Toimitusjohtaja Tuomas Virtalaine on pitkin matkaa kritisoinut Turun kaupungin tapaa toimia alan markkinoilla.
- Hyväksyn täysin sen, että kaupungilla on oma laboratorio. Mutta jos ja kun toimitaan markkinatalouden ehdoilla, se on tehtävä kokonaan eikä osittain. Esimerkiksi hinnoilla kilpaileminen ei kuulu kunnallisen laitoksen toimintaan.
Virtalaine perustelee kantaansa Turun kaupungin elintarvikelaboratorion tilinpäätöstiedoilla, jotka osoittavat toiminnan olevan vahvasti miinuksella.
- Turku ostaa itseltään noin 60 000 euron palvelut ja subventoi sitä 300 000 eurolla. Virtalaine sanoo.
Net-Foodlabin liikevaihto on 470 000 euroa ja se työllistää 9 työntekijää. Viime vuoden alussa yritys osti Ylä-Savon kansanterveystyön kuntayhtymän elintarvikelaboratorion Iisalmesta. Neljästä muusta kunnallisesta laboratoriosta tehtiin tarjoukset, niistä yksi on vielä avoin. Net-Foodlab tutkii vuodessa noin 16 500, pääasiassa suurkeittiöistä ja elintarviketeollisuudesta peräisin olevaa näytettä.
Turussa toimii kaupungin elintarvikelaboratorion lisäksi myös Vesiensuojeluyhdistyksen laboratorio. Parhaillaan tehdään selvitystä maakunnallisen laboratorion perustamisesta Varsinais-Suomeen.
Laskelmiin otettava kiinteät kulut mukaan
Kunnilla on perinteisesti ollut omaa tuotantoa muun muassa laboratorioalalla. Yksiköt ovat kuitenkin pieniä ja kannattamattomia. Kilpailuvirasto on selkeästi sitä mieltä, että julkisen sektorin ei pitäisi tunkeutua markkinoille, joilla se ei aikaisemmin ole toiminut, ellei kilpailua käydä kannattavasti. Toiminnan kustannukset pitää pystyä peittämään ja tässä tulee ottaa huomioon myös pääomakustannukset, johtaja Martti Virtanen Kilpailuvirastosta sanoo.
Oppilaitosten kohdalla Kilpailuvirasto pitää mahdollisena tuottaa maksullisia palveluja, jos ne liittyvät oleellisesti oppilaiden opiskeluun.
- Silloinkin kustannukset pitää pystyä peittämään, joskin hinnoittelussa voidaan ottaa huomioon oppilastyön laatu.
Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Pirkko Keskinen pitää julkisen sektorin harjoittamaa epätervettä kilpailua erittäin tuomittavana.
- Tuntuu siltä, että julkishallinnon puolella ei pystytä tekemään laskelmia, jotka näyttäisivät todelliset kulut. Jos kiinteitä kustannuksia ei tarvitse ottaa huomioon, toiminta on helppo saada näyttämään kannattavalta. Tällainen toiminta ei pitkän päälle hyödytä ketään, Keskinen toteaa.
![]() |
Tuomas Virtalaine seuraa, kun Riitta Sorvoja viljelee asiakkaan omavalvontanäytteitä turkulaisessa Net-Foodlabissa. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi