Juustola on yrittäjälle sekä työ että harrastus

Kuttucheddar on Kolatun vuohijuustolan ylpeys

Outi Tolvi kaataa vuohenmaitoa kahvin joukkoon. Janne Tolvi leikkaa palan vuohenmaidosta tehtyä rahkapiirakkaa Kolatun Vuohijuustolan pienessä kahvihuoneessa Somerolla.

- Lehmänmaitoa meillä ei ole ollut enää kymmeneen vuoteen. Ollaan jo aika totuttu vuohenmaitoon, Outi Tolvi kertoo.

On yrittäjäpariskunnan päiväkahvin aika. Kaikki tuorejuustot on jo pakattu, mutta fetat odottavat vielä kuutioimista. Juustolan kahdella palkatulla työntekijällä on vapaata, minkä takia pariskunnalla riittää tekemistä.

Suuri osa tuotannosta viedään Helsinkiin

Päivä Kolatun Vuohijuustolassa alkaa yleensä kuuden aikoihin. Tolvit luopuivat kuitenkin omista vuohistaan muutama kuukausi sitten kokonaan, minkä takia aamuisin saa nykyään nukkua hieman pitempään. Joskus pikkuviisari voi herätessä osoittaa jopa seitsemää.

- Kuuden jälkeen nukutut unet maistuvat kaikkein parhaimmilta. On upeaa, että joskus saa kuuden jälkeen nukahtaa vielä hetkeksi uudelleen, Janne Tolvi kertoo.

Janne huolehtii tuotannon suunnittelemisesta. Vuohijuustolassa valmistuu vuosittain noin 25 000 kiloa juustoa, mikä vaatii tehokasta organisointia. Työntekijät vastaavat valmistuksesta.

Outin työpäivä alkaa sen jälkeen, kun 10-vuotias Karoliina sekä 8-vuotiaat kaksospojat Oskari ja Juho ovat lähteneet kouluun ja 5-vuotias Maija päivähoitoon.

- Minulla on toimisto maatilan päärakennuksessa, missä teen toimistohommia pari päivää viikossa. Sen lisäksi työskentelen juustokonsulenttina kaupoissa. Pääasiassa käyn esittelemässä juustoja Helsingissä. Se on meille helpointa aluetta, sillä siellä haetaan paljon erikoisuuksia ja arvostetaan kotimaisia tuotteita, Outi Tolvi kertoo.

Somero on Tolvien mukaan ihanteellinen sijainti vuohijuustolalle.

- Täältä on lyhyt matka kaikkiin suuriin kaupunkeihin. Kun aloitimme juuston valmistuksen kymmenen vuotta sitten, emme vielä edes aavistaneet, miten hyvän paikan olimme valinneet, Outi tuumii.

Waldemar kruunattiin ykköseksi

Nykyään Kolatun vuohijuustolassa valmistuu muun muassa tuorejuustoa, fetaa, cheddaria ja jogurttia. Sen lisäksi alihankintana tuotetaan valkohomejuustoja. Tämänhetkinen juustokuningas on ehdottomasti cheddar, joka nappasi ensimmäisen sijan juustonvalmistajien juustokilpailussa tänä vuonna.

- Mukana oli 137 juustoa, joista meidän tekemämme kuttucheddar Waldemar oli ainoa, joka sai täydet sata pistettä. Tuntui tietysti hienolta, että kova työmme palkittiin. Saamme mainostaa cheddariamme nyt kahden vuoden ajan Suomen parhaana kypsytettynä juustona. Vuonna 2008 on taas uusi juustokilpailu, Janne kertoo.

Tolvin perheessä vuohenjuusto on päivittäistä herkkua. Juustola on yhtä paljon työpaikka kuin harrastuskin. Tolvien mukaan juustolassa työskentely on kehittänyt myös makuaistia.

- Juusto kuuluu meillä arkeen ja juhlaan. Sen lisäksi harrastamme myös viinejä. Kun juustolassa täytyy jatkuvasti arvioida makuja aistinvaraisesti, makuaisti kehittyy, ja uusista mauista alkaa nauttia uudella tavalla, Outi kertoo.

- Vielä muutama vuosi sitten en olisi voinut kuvitellakaan ostavani jotakin pahanhajuista juustoa. Nykyään olen kuitenkin oppinut, että monet pahalta tuoksuvat juustot voivat maistua todella hyvältä, Janne jatkaa.

Myös Tolvien lapset ovat suuria juustonystäviä.

- Meidän Maija haluaa aina varmistua, että tuorejuusto on iskän tekemää. Hänen mielestään iskän herkkujuusto on aina in, Outi nauraa.

Kaikki alkoi kansakoulun keittiöstä

Tolvit tapasivat toisensa opiskellessaan maatalousalaa Mustialassa Hämeessä. Jannen mukaan ajatus vuohien pidosta heräsi jo silloin.

- Ole kotoisin Huittisista ja lapsuudessani vuohien pito oli hyvin tavallista. Vuohenjuustoa oli pöydässä joka viikko. Kun muutin Huittisista pois, aloin ihmetellä, miksi vuohenjuustoa oli niin vaikea löytää, kun se vielä oli suurta herkkuakin.

Tolvit perustivat oman vuohijuustolan vuonna 1996.

- Tarvitsimme jonkin sivuelinkeinon maatalouden lisäksi tullaksemme toimeen, joten päätimme ottaa vuohia ja ryhtyä valmistamaan juustoa. Toimimme erään kansakoulun keittiössä, kunnes saimme omat tilamme valmiiksi. Nykyään juustola on meille pääelinkeino, Janne kertoo.


Janne poistaa juustopakkauksista ilmat pois.



Outi leikkaa fetajuuston kuutioiksi.



Päivän aikana valmistuu ja pakataan kymmeniä kiloja juustoa.



Outi latoo valmiit juustopaketit varastoitavaksi.



Juustoja kypsytetään useita kuukausia varastossa.



Illalla Janne laittaa ovet kiinni ja lähtee kuoroharjoituksiin.


Julkaistu 05/2006        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa