Opettele sanomaan, että nyt riittää
Yrittäjän jaksaminen on yrityksen ja sen työntekijöiden toimeentulon ja menestymisen ehto. Kukaan muu kuin yrittäjä itse ei pidä huolta jaksamisesta.
- On pakko oppia laittamaan rajat itselleen, olemaan itseään kohtaan armollinen. Siunatun joutilaisuuden taito on erittäin tärkeää oppia, psykologi Soile Aho sanoo.
Palkansaaja tietää tehneensä työpäivän, kun sovittu työaika loppuu. Yrittäjälle kello ei lyö koskaan päivän päättymisen merkiksi. Yrittäjän seuralaisena voikin olla jatkuva epäily siitä, ettei ole vielä tehnyt tarpeeksi.
- Tämä aika suosii yli-inhimillisyyttä. Ihmiset vaativat itseltään valtavasti eivätkä koskaan ole tyytyväisiä itseensä. Lopulta se johtaa umpikujaan, joko henkiseen tai fyysiseen, Aho toteaa.
Ahon neuvo väsyneille yrittäjille on välimatkan ottaminen. Yksikään yritys ei kaadu siihen, että omistaja on päivän tai pari poissa. Kaikki on mahdollista järjestää, jos on pakko.
- Vuosi sitten olisin ehkä ollut toista mieltä. Sitten mursin nilkkani ja jouduin pyörätuoliin neljäksi kuukaudeksi. Makasin kotona, katsoin vanhoja elokuvia ja nautin olostani. Yritys tuli sillä aikaa loistavasti toimeen, viisi ihmistä työllistävän, Turussa ja Helsingissä toimivan Psykologipalvelu Fokka Oy:n omistaja sanoo.
Päämäärä kirkkaaksi
Jaksamisen perusedellytys on tieto päämäärästä. Jokaisen yrityksessä työskentelevän täytyy tietää, mitä varten he ovat siellä.
- Tämä pätee kaikenkokoisissa yrityksissä. Päämäärä on pidettävä kirkkaana, muuten aletaan pyöriä ympyrää. Näen tämän viimeaikaisissa kattojen sortumisissa: halleja on rakennettu pieninä palasina, joiden tekijät eivät ole ymmärtäneet, millainen kokonaisuus on tarkoitus saada aikaan. Menestyvä yrittäjä miettii päämääräänsä joka päivä. Hän päättää myös sen, mitä tekee ja varsinkin, mitä ei tee, Aho sanoo.
Omaan työhön voi ihastua uudestaan. Vaikkapa koulutuksen kautta voi löytyä uusi näkökulma, joka tuo takaisin kadotetun työn ilon.
- Minulle itselleni turvallisuuspsykologiaan perehtyminen tuo valtavasti iloa työhön. Kannattaa myös katsoa työtä asiakkaan silmillä. Uudistuminen on välttämätöntä, sillä samaa rataa junnaaminen alkaa väsyttää, ihminen tulee tehottomaksi ja menettää luovuutensa.
![]() |
Työssä on erilaisia vaiheita, psykologi Soile Aho sanoo. On intensiivisen työn vaihe, verkkaisempi vaihe ja vapaa-aikaan sijoittuva siunattu joutilaisuus, joka takaa luovuuden säilymisen. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi