Osa tuotteista menee vientiin

Sienistä tuli maatilan pääelinkeino

Salon Sienimössä Yläneellä kasvatetaan yli 200 000 kiloa herkku- ja portobellosieniä vuodessa. Viime vuonna Yläneen Vuoden yritykseksi valittu sienimö syntyi aikoinaan maatalouden sivuelinkeinoksi ja on nyt kasvanut kunnan merkittävimpien työllistäjien joukkoon.

Marjatta ja Veikko Salo muuttivat Tourulan kartanon entisen karjapihan alueelle 1970-luvun alussa. He rakensivat talon, ryhtyivät viljelemään 44 hehtaarin peltoalaa ja kasvattivat samalla karjaa sekä kanoja. Viimeiset sonnit lähtivät talosta 1997. Jäljellä on enää sadan sian sikala.

- Muutaman vuoden pidimme kesälapsiakin. Se oli todella mielenkiintoista ja kasvattavaa omillekin lapsille, Marjatta Salo kertoo. Perheen kolmesta lapsesta Riikka on jatkamassa vanhempiensa työtä. Hän on vastannut jo pitkään yrityksen kirjallisista töistä samalla, kun on osallistunut poimintaan. Yrityksessä on hiljalleen valmistauduttu sukupolvenvaihdokseen, joskaan tarkkaa ajankohtaa ei vielä ole lyöty lukkoon.

Sienien kasvatus aloitettiin osterivinokkailla 1988. Ruskeat ja valkoiset herkkusienet otettiin tuotantoon -93. Salon Sienimö on Mykoran sopimusviljelijä.

Sienet voivat yllättää

Sienten kasvattaminen vaatii tarkat lämpö- ja kosteusolot. Vaikka kaikki olisi juuri kuten pitää, sienet voivat olla arvaamattomia.

- Aamulla voi näyttää siltä, että poimittavaa ei ole yhtään. Iltapäivällä sieniä voikin olla valtavat määrät, Riikka Peippo kertoo. Yrityksen palveluksessa on parikymmentä osa-aikaista poimijaa, joille viikossa kertyy työtunteja noin 20-30.

Sienet kasvatetaan valmiilla kasvualustoilla. Sienen elinkaari poimintakuntoon kestää noin kuusi viikkoa. Työ on sitovaa, joten yrityksessä jonkun on päivystettävä vuorokaudet ympäriinsä. Pienikin muutos lämpöä ja kosteutta säätelevissä laitteissa voi jopa pilata koko sadon tai vähentää sen määrää merkittävästi.

Sienet toivat kuin varkain mukanaan matkailutoiminnan, Marjatta Salo kertoo.

- Erilaiset ryhmät alkoivat kysellä, voisiko tänne tulla katsomaan. Kunnostimme sitten vanhan navetan tilauskahvilaksi, johon mahtuu 60 vierasta. Nykyään siellä pidetään myös perhejuhlia ja kokouksia.


Marjatta ja Veikko Salo aloittivat sienten kasvatuksen osterivinokkailla ja siirtyivät myöhemmin herkkusieniin. Riikka Peippo on jo pitkään ollut mukana vanhempiensa yrityksessä. Pieni Emilia huolehtii uutterasti ohjelmapuolesta.

-pv.

Julkaistu 05/2006        
Jappis Oy

Jappis Oy

Mainostoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa