Turun Yrittäjien puheenjohtaja kannustaa positiiviseen ajatteluun
Viimeaikaiset uutiset suurten yritysten lopettamisista Turussakin ovat antaneet synkän kuvan Turun elinkeinoelämän elinvoimasta. Voisi helposti kuvitella, että nyt menee huonommin kuin koskaan.
Turun Yrittäjien puheenjohtaja Markku Liitola näkee asian toisin. - Ongelma on, että uutiskynnys ylittyy aina, kun suuret yritykset irtisanovat sata ihmistä. Kun samaan aikaan pienet yritykset palkkaavat sata ihmistä, siitä ei saada mitään tietoa. Juuri julkaistu pk-yritysbarometrikin osoittaa selvästi, että asiat ovat hyvin ja silloin kun asiat eivät ole huonosti, ei pitäisi valittaa. Jos kaikki alkavat puhua lamasta, niin sehän tulee.
Vaikka esimerkiksi kulta-alalla valitetaan näkyvästi kannattavuudesta, Markku Liitola on itse tänä vuonna vakinaistanut yhden työntekijän lisää. – Minulla on 45 vuoden henkilökohtainen perspektiivi alaan. Kun 60-70-luvuilla Turustakin oli ulkomaan vientiä, niin nyt on tuontia. Kyllä koruja aina käytetään – täytyy vain seurata aikaansa ja erikoistua. Tämä pätee moneen alaan, hän sanoo painokkaasti.
Ongelmiakin silti on: Liitola näkee yhtenä suurimmista ongelmista sukupolvenvaihdoksen, joka on edessä suurella joukolla turkulaisiakin yrityksiä. Eikä kaikilla suinkaan ole jatkajaa tiedossa. Pk-yritykset eivät myöskään halua investoida tulevaisuuteen: kasvuyrityksiä ei seudulla ole tarpeeksi.
Liitola näkee tämän korostuneesti, sillä Turun Yrittäjien jäsenistöstä valtaosa on pieniä yrityksiä. Mutta vaikka Turun Yrittäjät on Suomen toiseksi suurin yrittäjäyhdistys, siihen kuuluu vain neljännes alueen yrityksistä, mikä on suuri haaste yhdistykselle. Varsinkaan aloittelevat yritykset eivät herkästi liity jäseneksi, minkä Liitola näkee ristiriitaisena. – Siinä yhdistyksen täytyy tehdä enemmän töitä. Juuri alkava yritys saisi jäsenyydestä eniten apua. Jos on aktiivinen, jäsenmaksulleen saa vastinetta nopeasti.
Nopeita päätöksiä kaivataan
Markku Liitola kuuluu 17-henkiseen yhteistyöneuvottelukuntaan, jossa mietitään Turun seudun tulevaisuutta. Ryhmään kuuluu niin yrittäjiä kuin kaupungin korkeita virkamiehiäkin. Hänen mielestään kaupungin johto ottaa yhä enemmän huomioon yrittäjienkin mielipiteen suunnitelmia tehdessään. Uuden kaupunginjohtajan harteille ollaan vain Liitolan mielestä asettamassa kohtuuttoman suuret paineet.
Turun imago muualla maassa huolestuttaa myös Liitolaa. – Turku on paljon vanhaa imagoaan parempi kaupunki. Me se tiedetään, kunhan vain saataisiin muutkin tajuamaan, että tänne kannattaa tulla. Juuri nyt täällä on hirveä draivi päällä: mm. pyrkimys Euroopan kulttuuripääkaupungiksi on yksi osoitus siitä. Se on mielestäni hyvä juttu. Ei riitä, jos pysyy paikoillaan, silloin toiset menevät ohi, Markku Liitola vertaa.
Kaupungin uusi elinkeinostrategia on Liitolan mukaan toimiva. – Jos niistä kaikista hyvistä ajatuksista puoletkaan toteutuu, yrittäjät voivat olla tyytyväisiä. Yrittäjän näkökulmasta nyt kaivattaisiin vain mahdollisimman nopeita päätöksiä, hän hoputtaa.
![]() |
Markku Liitolalla on jo 31 vuoden kokemus yrittäjyydestä, mikä antaa hänelle aivan toisenlaista perspektiiviä tarkastella tämän hetken ongelmia. |
-ap.