Verkkopalveluasentajien uudet eväät käyttöön
Paimion Aikuiskoulutuskeskuksen (PAKK) ja Fortumin yhteistyössä toteuttama verkkopalveluasentajien koulutus on saatu päätökseen. Kolmevuotisen, oppisopimuksena toteutetun koulutuksen päättää 27.4.2006 yhteensä 71 henkilöä. Niin sanottua CST-koulutusta (Customer Service Technician) on järjestetty Kokemäellä, Kurikassa, Lohjalla, Paimiossa ja Taivalkoskella.
Koulutus ei johda ammattitutkintoon, vaan se sisältää osia esimerkiksi sähköasentajan, sähkölaitosasentajan ja myynnin ammattitutkinnoista. Fortumin verkkopalveluasentajat ovat osallistuneet lähiopetukseen työajalla, mutta lisäksi opiskelu on vaatinut omaehtoista aiheisiin paneutumista.
Räätälöityä koulutusta moniin tarpeisiin
Paimion Aikuiskoulutuskeskuksen toimitusjohtaja Risto Saivosalmi näkee, että aikuiskoulutuksen kenttä on muuttunut.
– Tämä koulutus on hyvä esimerkki siitä, miten koulutusta räätälöidään yritysten ja elinkeinoelämän tarpeisiin sopivaksi. Niinpä nytkin asentajakoulutukseen on liitetty asiakaspalvelua ja tietotekniikkaopetusta.
Aikuisopiskelijoilla myös taustat ovat erilaiset. Näin ollen koulutusta on pyritty räätälöimään yksilöllisten opintosuunnitelmien avulla.
– Kenenkään ei tarvitse opiskella asioita, jotka jo osaa. Näkisin tämän myös merkittävänä tekijänä motivaation säilymisessä koko kolmevuotisen koulutuksen ajan, sanoo koulutusta PAKK:ssa koordinoinut toimialajohtaja Reijo Latvala.
Asentajasta asiakaspalvelijaksi
Asiakaslähtöisyys on tullut jäädäkseen ja se on huomattu myös Fortumissa. Koulutuksen tavoitteena onkin ollut tuoda uudenlaista ajattelua verkkopalveluasentajan työhön. Sähköasennustekniikan ja verkosto-osaamisen lisäksi koulutuksen aikana on perehdytty asiakaspalveluun, turvallisuuteen ja riskien hallintaan.
– Verkkopalveluasentajien työ on viime vuosina laajentunut huomattavasti. Ammattiosaamisen lisäksi pitää hoitaa suunnittelu- ja paperitöitä sekä taitaa asiakaspalvelun niksit. Näihin osa-alueisiin koulutus on tuonut merkittävän paljon lisää osaamista, kertoo senior advisor Jukka Salmela Fortum Sähkönsiirron Verkkopalvelut - yksiköstä.
Fortumille henkilöstön koulutus tuo selvää kilpailuetua.
– On meillä ennenkin ollut ammattitaitoista väkeä, mutta koulutuksen ansiosta pystymme myös tarjoamaan asiakkaillemme sähköä aikaisempaa turvallisemmin ja paremmalla palvelulla, Salmela toteaa.