Kodinkonekorjaamosta kasvuyritys
Kodinkonekorjaamo Kolmen Kopla Oy on noussut kahdeksassa vuodessa alan suurimpien yritysten joukkoon Turun seudulla. Tänä keväänä yrityksen omistuspohjaa muutettiin ja toimialaan lisättiin pesulakoneiden myynti. Toimitusjohtaja Jarmo Kylliäinen uskoo, että tulevaisuudessa pesu- ja tiskikoneita sekä kylmälaitteita korjataan vain yrityksissä, jotka työllistävät useamman kuin yhden ihmisen.
Kolmen Koplan alkuperäisistä omistajista on mukana Kylliäisen lisäksi Markku Karvinen. Uusina miehinä aloittivat Petri Salminen ja Jere Tuominen. Kaikkiaan yritys työllistää kahdeksan ihmistä. Liikevaihto on noin 400 000 euroa. Kasvu on selkeä tavoite.
- Olemme satsanneet paitsi asiakaspalveluun, myös markkinointiin, mikä on aika harvinaista konservatiivisella alalla. Meillä on ollut mainoskampanjoita paikallisradioissa ja sanomalehdissä, Kylliäinen kertoo. Asiakaspalvelussa hän pitää tärkeänä säntillisyyttä sekä sitä, että asiakkaalle ei tuoteta yllätyksiä. Kun korjaaja tulee taloon ja tekee hinta-arvion, sen tulisi olla kutakuinkin sama, mitä loppulaskussa lukee.
- Hyvän korjaajan löytäminen on todella vaikeaa. Ei riitä, että hän osaa korjata koneita, pitää hallita myös palvelu. Jos asiakkaan luo menee yrmeä mies, jolta ei juuri saa vastauksia voi olla varma, että toista kutsua ei tule.
Halvalla ei saa hyvää
Kodinkoneiden käyttöikä tuntuu lyhentyneen. Rikki menneitä kahvinkeittimiä ja leivänpaahtimia ei edes kannata korjauttaa, kun korjauksen hinnalla voi ostaa uuden. Tehdäänkö nykyään tahallaan huonompia kodinkoneita kuin ennen?
- Hintaryhmiä on nyt enemmän. Jos ostaa 350 euron pesukoneen, niin järki kai jo sanoo, ettei se ole kovin laadukas? Hinta/laatusuhde on selkeä ja kalliimmat kodinkoneet ovat erittäin hyvälaatuisia, Kylliäinen sanoo.
Kolmen Koplan asiakkaista yli puolet on yksityisiä. Liikevaihdosta isompi osa tulee silti yritysasiakkailta. Asiakkaita on kaikkialta Varsinais-Suomesta.
- Jostain syystä meillä on erityisen paljon asiakkaita Paraisten suunnalta. Koneet joko tuodaan tänne Turkuun tai sitten ne korjataan paikan päällä. Korjaajat tekevät töitä kahdessa vuorossa.
Onko ura hyvä vai syvä
Jarmo Kylliäinen on harvinaisuus pk-yrittäjien joukossa. Hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja työskenteli ennen yrittäjäksi ryhtymistä ison yrityksen vienti- ja markkinointipäällikkönä. Pari vuotta sitten hän sanoutui irti hyväpalkkaisesta työstään ja omistautui kokonaan yritykselleen, jota siihen asti oli hoitanut oman toimen ohessa.
- Monet sanoivat, että tein hullun tempun. Itse en kadu, päinvastoin. Ihmiset puhuvat urasta, mutta moniko miettii, mitä se tarkoittaa? Ura merkitsee kirjaimellisesti syvää kaivantoa, josta ei helposti pääse pois. Nyt tunnen eläväni todella hyvää elämää. Vaimokin on tyytyväinen, kun en enää matkustele ympäri maailmaa, Kylliäinen kertoo.
![]() |
Onko ura vain positiivinen asia, jos se näyttää tältä, Jarmo Kylliäinen kysyy. |
![]() |
Yhden miehen kodinkonekorjaamoilla ei ole riittävästi resursseja markkinoinnin ja asiakaspalvelun kehittämiseen. Uskon, että tulevaisuudessa ala tulee keskittymään suurempiin yksiköihin, Kolmen Koplan toimitusjohtaja Jarmo Kylliäinen sanoo. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi