Maahanmuuttajien yritysvalmennus poikinut jo kaksi uutta yritystä
Viime vuonna Turussa alkaneen maahanmuuttajien yritysvalmennuksen jälkeen on syntynyt jo kaksi yritystä. Lisäksi monia muita yrityksiä on parhaillaan kehitteillä.
Projektisuunnittelija Riikka Franzén Turun ammattikorkeakoulun täydennyskoulutus- ja palvelukeskuksesta kertoo, että hankkeeseen ollaan tyytyväisiä.
- Ensimmäinen ryhmä aloitti viime syksynä. Valmennuksen aloitti 12 ihmistä. Tällä hetkellä heistä on mukana seitsemän, joista kahdella on jo oma yritys. Tämän vuoden huhtikuussa aloitti toinen ryhmä, jossa on mukana 14 maahanmuuttajaa. Syksyllä alkavaan kolmanteen ryhmään on parhaillaan haku päällä.
Valmennukseen kuuluu myös konsultointia ja käytännön harjoittelua.
- Konsultin kanssa maahanmuuttajat voivat työstää liikeideaa ja miettiä, onko se toteuttamiskelpoinen. Monilla liikeidea on vielä hyvin jäsentymätön valmennuksen alussa. Sen lisäksi valmennukseen kuuluu myös jollekin pk-yritykselle tehtävä kansainvälistymiseen liittyvä työ.
Valmennuksen jälkeen siirrytään hautomoon
Valmennuksen jälkeen maahanmuuttajat voivat siirtyä Turun Varissuolla toimivaan yrityshautomoon, joka avattiin maaliskuun alussa. Yrityshautomossa maahanmuuttajat saavat oman työpisteen, neuvotteluhuoneen sekä asiantuntija-apua yrityksen ongelmatilanteisiin.
- Hautomon ideana on tarjota toimitilat yrityksen alkuvaiheessa. Sen lisäksi maahanmuuttajat saavat vertaistukea ja he voivat laajentaa verkostojaan. Sekä valmennus että hautomo ovat osallistujille maksuttomia.
Franzénin mukaan ongelmatilanteita syntyy eniten juridisista kysymyksistä ja markkinoinnista.
- Suomen byrokratia on monelle maahanmuuttajalle yllätys. Sen takia täältä saa apua muun muassa sopimusjuridiikkaan ja kirjanpidollisiin kysymyksiin. Myös nettisivujen ja esitteiden tekeminen askarruttaa monia.
Yrityshautomo etsii parhaillaan myös mentoreita eli kokeneita tukijoita uusille yrittäjille.
- Tavoitteena on, että jokainen uusi yrittäjä saisi oman mentorin, joka mielellään olisi myös itse maahanmuuttajataustainen yrittäjä. Mentorointisuhde kestää noin kymmenen kuukautta, ja sen aikana tavataan kerran kuussa.
Maahanmuuttajien yritysvalmennuksen järjestää Turun ammattikorkeakoulun täydennyskoulutus- ja palvelukeskus. Rahoittajina toimivat ammattikorkeakoulun lisäksi Varsinais-Suomen liitto ja Turun kaupunki.
![]() |
Projektisuunnittelija Riikka Franzenin kertoo, että Turun ammattikorkeakoulun täydennyskoulutus- ja palvelukeskus etsii parhaillaan mentoreita, jotka tukisivat aloittelevia maahanmuuttajayrittäjiä. |
hanna.vilo@y-lehti.fi