Yrittäjillä ja palkansaajilla eroja eläkeiän valinnassa

Yrittäjistä 56 prosenttia, mutta palkansaajista vain 36 prosenttia on aikeissa jatkaa työntekoa 63 ikävuoden jälkeen. Tämä käy ilmi Eläketurvakeskuksen ja Työeläkevakuuttajat Telan tekemästä kyselytutkimuksesta.

Tutkimuksella haluttiin myös saada selville, missä määrin jotkut työhän ja toimeentuloon liittyvät tekijät vaikuttavat lähivuosina eläkkeelle siirtyvien henkilöiden valintojen taustalla. Yrittäjillä on selvästi enemmän halukkuutta jatkaa yli kymmenen hengen yrityksissä kuin pienemmissä. Palkansaajilla asia on päinvastoin, pienemmillä työpaikoilla on suhteellisesti enemmän jatkajia kuin suurilla työpaikoilla, sanoo tutkija Raili Hyrkkänen Eläketurvakeskuksesta.

Sekä yrittäjille että palkansaajille on työssä jatkamisen kannalta tärkeätä se, millaisessa työympäristössä työtä tehdään. Erityisesti yrittäjiä motivoi pidentämään työuraa mielenkiintoinen ja haastava työ sekä mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön samoin kuin omasta ajankäytöstä päättäminen. Osa niistä palkansaajista, jotka aikovat jäädä eläkkeelle viimeistään 63 vuoden iässä, pitäisi työnteon jatkamisen edellytyksenä osa-aikatyöhön siirtymistä.

Taloudellisilla seikoilla näyttäisi olevan jonkinlainen yhteys eläkeiän valintaan, vaikka tarkemman yhteyden osoittaminen vaatisi laajempaa selvitystä. Työnteon jatkamista harkitsevissa yrittäjissä oli kaksi kertaa enemmän toimeentulon erittäin helpoksi kokevia kuin varhain eläkkeelle aikovissa. Tulotiedot osittain tukevat hyvää käsitystä toimeen tulosta. Työnteon jatkamista suunnittelevilla palkansaajilla on taas ollut muita useammin toimeentulovaikeuksia, sanoo Hyrkkänen.

Yrittäjien myönteisen, mutta palkansaajien kielteiset käsitykset eläkeajan toimeentulosta vahvistavat aikomusta myöhentää eläkkeelle jäämistä. Työnteon jatkamista suunnittelevat yrittäjät ovat muita paremmin perillä tulevan vanhuuseläkkeen suuruudesta. Suurin osa myös arvioi eläkeajan toimeentulon hyväksi tai vähintään kohtuulliseksi. Eläkkeen myöhentämistä harkitsevat pakansaajat taas eivät ole kovin hyvin perillä eläkkeen suuruudesta. Erityisesti perheettömien käsitykset eläkeajan toimeentulosta ovat muita kielteisemmät.

Kolmasosa yrittäjistä ja noin viidesosa palkansaajista kuuluu siihen ryhmään, joka aikoo pidentää työuraa taloudellisten syiden takia. Jos henkilö jatkaa työssä 63 vuoden iän täyttymisen jälkeen, eläkekertymä nousee 4,5 prosenttiin vuodessa. Tämä niin sanottu kannustinkarttuma ja halu saada suurempi eläke toimivat työnteon jatkamisen kannustimena kolmasosalle yrittäjistä ja viidesosalle palkansaajista. Toimeentulovaikeuksia kokeneet yrittäjät jatkavat muita yleisemmin työntekoa taloudellisten syiden ja suuremman eläkkeen takia.

Puolison työssäololla on työnteon jatkamisen kannalta merkitystä enemmän yrittäjille kuin palkansaajille. Yrittäjistä, joiden puoliso oli vielä työelämässä, lähes kaksi kolmasosaa aikoi jatkaa työuraa 63 ikävuoden jälkeen. Jos puoliso oli jo eläkkeellä tai muusta syystä pois työelämästä, alle puolella oli jatkamissuunnitelmia.

Vuoden 2005 työeläkeuudistuksen jälkeen täydelle vanhuuseläkkeelle voi siirtyä 63-68 vuoden iässä. Kyselyyn osallistuneet henkilöt pääsevät ensimmäisinä valitsemaan oman eläkeikänsä uuden työeläkejärjestelmän mukaan. Tähän saakka yrittäjät ovat jääneet myöhemmin eläkkeelle kuin palkansaajat. Selvityksen tarkoituksena on ollut arvioida uudistuksen vaikutusta eläkeiän valintaan ja myös eroja yrittäjien ja palkansaajien välillä, sanoo Raili Hyrkkänen.

Tutkimuksessa oli mukana 205 yrittäjää ja 1385 yksityisen sektorin työssä käyvää palkansaajaa, jotka olivat iältään 58-63-vuotiaita.


Julkaistu 06/2006        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa