ICT-teknologia ja sisältötuotanto eivät kohtaa Turussa
Turun seudun hajanaisista mutta lukuisista digitv-toimijoista valmistui ICT Turku Oy:n tilauksesta selvitys viime vuoden lopulla. Toimitusjohtaja Simo Saurio CI City Image Oy:stä on tehnyt selvityksen, jonka perusteella Turkuun tulisi perustaa digitv-klusteriorganisaatio, joka käsittää toiminnot teknologian tutkimisesta sisältötuotantoon ja alan yritystoiminnan edistämiseen. Selvitys perustuu turkulaisten alan vaikuttajien klusteri-istuntojen antiin. Runsaat parikymmentä yritysten, oppilaitosten ja julkistoimijoiden edustajaa kokoontui vuoden 2005 aikana yhdeksän kertaa, minkä lisäksi Saurio haastatteli tarkemmin kymmenkuntaa keskeistä toimijaa.
Turun alueen digitv-klusteri on selkeästi jakautunut kahteen osaklusteriin: teknologiaosaklusteriin ja sisältöosaklusteriin, jotka valitettavasti eivät ole paljon yhteydessä toisiinsa. Painavimmat tekijät: Nokia ja Auria/TeliaSonera toisaalla ja TS Group toisaalla eivät kohtaa omissa hankkeissaan. Yliopistojen ja korkeakoulujen tuottaessa aiheeseen liittyvää tutkimusta sisältötuotanto elää usein kädestä suuhun -taloudessa. - TS on vahva, mutta yhtiö voisi tehdä alueellisen roolinsa mukaisesti enemmän digitv-klusteria eteenpäin vievää kehitystyötä. Muita tuotantoyrityksiä on vain vähän – lähinnä mainostoimistoja ja digitaalisen median yrityksiä, Saurio summaa.
Jakelukanavan löytyminen on suurin ongelma, toimiva kaksisuuntainen kaapeliverkko tarvitaan ehdottomasti, jotta sisältötuotantoa ylipäätään voidaan kehittää. - Internet-pohjaisesta televisiosta löytyisi todennäköisin ratkaisu siihen, että erilaiset ryhmät voisivat laajasti kokeilla ohjelmatuotantoa, Saurio pohtii.
Suuri heikkous Turun seudulla on, ettei täältä löydy YLE:n kaltaista veturia, joka lähtisi tekemään kokonaisuutta. Turkulaista DVB-H –osaamistakaan, joka on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuista, ei välttämättä vielä tunneta: täältä ei varta vasten tulla hakemaan bisneskumppaneita.
Ratkaisuna Simo Saurion selvitys tarjoaa mm. korkeakoulujen tiiviimmän yhteistyön, joka lähitulevaisuudessa todennäköisesti konkretisoituukin yhteisen ICT-talon myötä. Kansainvälisen suhde- ja kontaktiverkkojen hyödyntämistä olisi myös kehitettävä niin, että tänne saadaan kansainvälisiä tutkimushankkeita. – Tärkeää on myös ilmapiirin muokkaus myönteiseksi, jonka kautta mahdollistuu uuden liiketoiminnan – spinoffien – syntyminen. Ja kärsivällistä rahaa: sitä täällä nyt tarvittaisiin, esittää Saurio.
-ap.