NeuroCity-menetelmällä kiinni omaan elämään

Kauniissa maalaismaisemassa Rymättylässä sijaitseva entinen maatilan talousrakennus on ollut monelle neurologisista ongelmista kärsiville lapsille ja nuorille paikka, josta on saatu avaimet omatoimiseen elämään. Suomen kuntoutus- ja kehityssäätiön perustajan ja NeuroCity Oy:n toimitusjohtajan David Gumplerin kannustimena on ollut oman lapsen autismi, jonka hoitoon hän haki kehittyneempiä ratkaisuja kuin mitä Suomessa oli tarjolla viime vuosikymmenellä. – Huomasin, miten USA:ssa, Australiassa ja Englannissa ja Belgiassa toimittiin ja joissakin kohdin se oli suoraan sanottuna ihan toisinpäin kuin Suomessa tehtiin. Aloin kerätä tietoa yhteen ja hioa siitä tänne sopivaa hoitomuotoa, hän kertoo.

NeuroCity-menetelmällä voidaan auttaa mm. autismista ja muista neurologisista sairauksista kärsiviä nuoria, joiden suurin ongelma on kommunikaatiovaikeudet. – ADHD-diagnoosit kulkevat usein käsi kädessä dysfasian tai dysleksian kanssa - puheen tuottaminen, lukemaan tai kirjoittamaan oppiminen on vaikeaa, Gumpler luettelee lisäksi. Hänen mukaansa jopa viisi prosenttia suomalaisväestöstä saattaa kuulua näihin kohderyhmiin. Moni jää myös ilman diagnoosia: esimerkiksi vaikea masennus voi olla taustalla, kun nuori ei pääse elämästä kiinni.

NeuroCityssä on uutta se, että jokaisen tilannetta lähestytään kokonaisvaltaisesti. Intensiivinen valmennus ja ohjaus auttavat parhaiten henkilöitä, joiden on vaikea oppia asioita nopeasti. NeuroCityssä tehdään töitä kolmessa vuorossa. Rymättylässä on 22 asiakaspaikkaa - nuoret viipyvät valmennuksessa yleensä vuoden, mutta sen lisäksi on myös päivätoimintaa sekä intervalli- ja viikonloppuvalmennusta. Ohjausta annetaan myös koko perheelle. – Täällä etsitään henkilön paremmat puolet ja sparrataan kokonaisuutta. Ensin täytyy opetella perusasiat. Kun niistä muodostuu rutiini, niin vasta sitten mennään työelämään, David Gumpler painottaa.

Hänen tavoitteenaan on tuoda työmarkkinoille työntekijöitä, jotka osaavat ja ovat motivoituneita tekemään työnsä. Kun harjoittelupaikka on löytynyt, NeuroCityn ohjaaja lähtee aluksi työpaikalle mukaan. NeuroCityn kautta on työllistytty mm. maanviljelykseen, rakennusalalle tai leipomoon. - Jos työ ei sovi, henkilölle etsitään toinen paikka. Esimerkiksi Asperger-henkilöillä on usein hyvin korkea älykkyysosamäärä, mutta hyvin kapealla sektorilla, Gumpler kuvailee. Moni on saanut töitä myös NeuroCityn omista toiminnoista, tälläkin hetkellä säätiön ja yrityksen yhteisessä toimistossa työskentelee useampi entinen asiakas. David Gumpleria tämä ilahduttaa. – Ei mikään ole parempaa kuin että tietää voivansa auttaa toista ihmistä. Aiemmin kun olin liike-elämässä, onnenhetket olivat vähissä – täällä niitä koetaan joka päivä.



David Gumplerin Karo-koiralla on tärkeä tehtävä NeuroCityssä, jossa yhtenä hoitomuotona on eläinavusteinen terapia.

-ap.

Julkaistu 06/2006        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa