Näyttötutkinnot 2. asteen koulutukseen:

Hankaloituuko työssäoppiminen?

Ammattiosaamisen näytöt tulivat osaksi toisen asteen koulutusta elokuun alusta lähtien. Uusi käytäntö merkitsee ideaalitilanteessa sitä, että opiskelija useimmiten työssäoppimisjaksonsa päätteeksi suorittaa yrityksessä vielä näytön ammattiosaamisestaan jonkin todellisen – tai todellista muistuttavan - tehtävän avulla. Opiskelijan tulisi antaa näyttö ammattiosaamisestaan jokaisessa oppiaineessaan eli kolmivuotisen opiskelun aikana noin viisi kertaa. Näyttöä vastaanottamassa tulee olla oppilaitoksen edustajan lisäksi myös arvioija työnpaikan puolesta. Näytössä arvioidaan opintokokonaisuuden keskeistä, työn tekemisen kannalta oleellista osaamista.

- Siitä, miten tämä tulee käytännössä tapahtumaan, kellään ei ole vielä mitään kokemusta, sanoo koulutussuunnittelija Jukka Möller Paasikivi-Opistosta. Heillä asetus koskee audiovisuaalisen viestinnän perustutkintoa eli media-assistentiksi valmistuvia opiskelijoita. Mölleriä arveluttaa se, onko yrityksillä halua ja resursseja ylipäätään enää ottaa työssäoppijoita, kun velvoitteet lisääntyvät.

Toisaalta hän haluaa korostaa, että tällä tavalla juuri varmistetaan sellainen ammattitaito, jota työelämässä oikeasti tarvitaan - mikä ei aina ole ollut välttämättä itsestään selvää. Samalla käytäntö selkeästi parantaa oppilaitosten ja työelämän välistä informaatiota, kun näyttöä suunnitellaan yhdessä työelämän edustajien kanssa. Yritysten todellisista työtehtävistä on tehtävä jonkinlainen kartoitus, että näyttö vastaisi niitä. Systeemi pakottaa oppilaitoksetkin aktiivisemmiksi työssäoppimispaikkojen kartoittamisessa, sillä ei voi olettaa opiskelijoiden voivan järjestää sellaisia harjoittelupaikkoja, joissa myös ammatillinen näyttö onnistuu.

Paasikivi-Opiston nyt aloittavilla media-assistenttiopiskelijoilla ensimmäiset näytöt työpaikoilla suoritetaan vasta ensi keväänä, joten uuteen käytäntöön on vielä aikaa valmistautua. – Meillä todennäköisesti näytöt tulevat olemaan osanäyttöjä, jolloin näyttö vie työpaikkaa edustavalta arvioijalta ehkä yhden päivän työpanoksen, arvioi Möller.



Media-assistentin opinnoissa tietokone on keskeinen väline.

–ap

Julkaistu 09/2006        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa