MIKÄ ON MORAALIN HINTA?

04/2007

Nesteen huoltoaseman kahvilassa ei ollut ruuhkaa. Asiakkaita oli minun lisäkseni kaksi. Naapuripöydässä ikäiseni miehet hoitelivat maksuasioitaan.

Jos oikein ymmärsin, oli kyseessä ulkorakennuksen maalaustyö. Rakennuksen omistaja ja maalari kalkyloivat maalilaskujen ja työstä suoritettavan korvauksen suhdetta.

Maalien hintaa vastaava setelinippu vaihtoi omistajaa ja maalaustyö korvattaisiin kuulemma ensi kesänä omasta metsästä otettavalla puutavaralla. Ja hyvä saunareissu olisi myös odotettavissa korvauksena tehdystä työstä, juomineen kaikkineen.

Naapuripöydässä ei istunut tulevia ministereitä eikä käsittääkseni myöskään verohallinnon virkamiehiä. Ei edes lähipankin työntekijöitä eikä alakoulun opettajia. Eikä kunnallispolitiikassa ansioituneita kansalaisia. Tästä syystä verottomista työkorvauksista ja pimeistä saunotuksista voitiin puhua noinkin kovalla äänellä huoltoaseman kuppilassa.

Poliitikoilta ja julkisuuden henkilöiltä edellytetään korkeampaa moraalia kuin meiltä tavallisilta matti meikäläisiltä. Ja kansalaisten oikeudeksi katsotaan puuttua tunnettujen henkilöiden pienimpiinkin erheisiin. Iltapäivälehdet ovat innolla talkoissa mukana ja rakentavat uutisen vaikka yhdestä saunakaljasta.

Uutisen ei tarvitse olla ajankohtainen. Useamman vuoden takaiset erheet voidaan nostaa esiin jos niille löytyy käyttöä. Julkisuuden henkilön tekemä virhe ei vanhene.

Mieleen on jäänyt se kaupunginlakimies, joka aina oman kaupunkinsa yritysten kanssa asioidessaan tarkisti, että ostohinnoissa ei ollut alennuksia. Saaduista alennuksista kiitollisuudenvelkaan jääminen olisi kuulemma vaarantanut viran asiallisen hoitamisen.

Joskus korkea moraali tulee kalliiksi. Kaupungin yrityksille kyseinen lakimies oli luonnollisesti haluttu asiakas.

Mutta vielä tätäkin kalliimmaksi tulee säästäminen, jos se tapahtuu lainkuuliaisuuden kustannuksella. Ja säästö saattaa tulla maksuun useammankin vuoden koroilla lisättynä.

Yrittäjän tehtävä on tasapainoilla joustavuuden ja lainkuuliaisuuden keinulaudalla. Ja lautaa kannattaa keikuttaa mieluummin lainkuuliaisuuden puolelle. Sieltä on aina helpompi nousta.
Kylmäsen Usko