Konkurssi kasvattaa

06/2009

- Sen kanssa ei kannata tehdä yhteistyötä, se on tehnyt konkurssin, tyrmäsi tuttu yrittäjä alihankintasopimuksen naapurikunnan yrittäjän kanssa. Konkurssi oli kohdannut rakennusalan yrittäjää viisitoista vuotta sitten. Sen jälkeen konkurssin tehnyt yrittäjä oli ollut työssä samalla alalla kymmenen vuotta ja viimeiset neljä vuotta pyörittänyt omaa kattoremontteja tekevää yritystään. Käsittääkseni menestyksekkäästi, koska vakituisia työntekijöitä oli jo toistakymmentä ja lomaa ei tuntunut olevan edes sen vertaa että mies olisi ehtinyt perinteiselle varttuneiden urosten hiihtoviikolle pohjoiseen.

Miten pitkään menee, että kertaluonteinen epäonnistuminen unohdetaan? Ehkä ihmisikä, arvelin. Onneksi konkurssintekijän synnit eivät sentään siirry seitsemänteen sukupolveen.

Joissakin kulttuureissa yrittäjää ei arvosteta, ellei hän ole tehnyt vähintään yhtä konkurssia, vaan katsotaan, että hän on vielä kokematon untuvikko, jonka kokemus liike-elämästä on liian vähäinen kelvatakseen yhteistyökumppaniksi.Raskaat kokemukset kuulemma jalostavat ja viisastavat. Näin uskotaan jossain muualla maailmassa, mutta ei meillä.

Monien suomalaisten mielestä konkurssiyrittäjä kuuluu paarialuokkaan, jonka kanssa ei pidä olla tekemisissä, ettei huono karma tartu. Yhden kerran epäonnistuneelle ei anneta uutta mahdollisuutta. Vaikka luottoyhtiöt, pankit ja vakuutusyhtiöt poistaisivatkin merkinnät luottokelpoisuuden menettämisestä, niin tässä kohden kanssaihmisten ja entisten yhteistyökumppaneiden muisti on ilmiömäinen. Anteeksi ei anneta.

Aina on ollut ja aina tulee olemaan olemassa kelvottomia yrittäjiä, jotka käyttävät konkurssintekomahdollisuutta epärehellisten tavoitteittensa saavuttamiseksi. Aina osa meistä ihmisistä on epärehellisiä, häikäilemättömiä ja muista piittaamattomia. Mutta heidän mukaansa ei pitäisi tuomita koko ihmiskuntaa.

Pienen marginaalisen ryhmän takia ei pidä mustamaalata rehellisten yrittäjien mainetta.Uusi mahdollisuus on annettava, jopa konkurssin kärsineelle.

Alihankintasopimuksesta kieltäytynyt konkurssikammoinen yrittäjä ei löytänyt sopivaa yhteistyökumppania kattoremonttien tekoon ja yritys joutui lopettamaan toimintansa. Naapurikunnan kattoyrittäjällä ja hänen neljälletoista työntekijälleen sen sijaan riittää töitä. Tilauskirja on täynnä ensi vuoden syyskuuhun saakka. Viidentoista vuoden takaisesta konkurssista huolimatta.
Kylmäsen Usko