"Viisaat valinnat"

11/2007

Tässä sarjassa arvioidaan yrityksille ja yrittäjille suunnattuja kirjoja. Niiden luettavuutta, houkuttelevuutta ja käyttökelpoisuutta yritystoiminnan tukena ja helpottajana.

Honkaniemi, Junnila, Ollila, Poskiparta, Rintala-Rasmus ja Sandberg

Työterveyslaitos 2006

Kuuden psykologian ammattilaisen yhteistyönä syntynyt kirja on tuhti annos teoriaa ja testimenetelmien kuvauksia. Yrityksen henkilövalinnoista vastaavalle teos on käyttökelpoinen muistikirja niistä asioista, jotka on tehtävä kun rekrytointitarve havaitaan, valintaprosessin aikana sekä kun uusi työntekijä on valittu.

Työntekijän valinta on pienyrityksessä merkittävä investointi, jonka vaikutukset saattavat tuntua kymmeniä vuosia. Pelkkään yrittäjän intuitioon ei henkilövalintaa tehdessään pidä luottaa. Soveltuvuusarvioinneilla ja tieteellisillä testimenetelmillä päästään arvioimaan henkilöä syvemmin kuin pelkällä haastattelulla. Kirjoittajat korostavat, että edes pelkkä soveltuvuusarviointi ei riitä, vaan sitä tulkitsemaan tarvitaan psykologian ammattilainen, joka tarkastelee tarjolla olevan tehtävän ja hakijan yhteensopivuutta.

Kirjassa käydään läpi kaikkien työnhakijoiden tuntemat musteläiskätestit ja piirrostehtävät. Psykologien salatieteen mystiikka kuitenkin säilyy, sillä testien analysointiperusteita ei tässäkään teoksessa lukijalle paljasteta. Kirjaa lukiessa tuntuu ajoittain, että henkilövalinnasta tehdään liiankin tieteellinen prosessi. Yrittäjän tai tulevan esimiehen näkemyksille annetaan kirjassa kovin vähän painoarvoa. Maallikon näkökulmasta tuntuu mahdottomalta arvioida, ovatko teoksessa kuvatut testausmenetelmät parempia kuin vaikkapa tähtimerkkiin tai hakijan ulkonäköön perustuva valinta. Arvattavasti ainakin jonkin verran.

Ammattimaisesti ja sopivan neutraalisti hoidettu henkilövalinta ja hakijoiden kunnioittava kohtelu luovat hyvää kuvaa yrityksestä. Jokainen työpaikkailmoitus ja rekrytointiprosessi toimivat onnistuessaan myös erinomaisena markkinointitoimenpiteenä.

Kirjassa käsitellään myös muutamia henkilövalinnan erityistilanteita, kuten ulkomaantehtäviin etsittävän henkilön valintaa tai erityisen vahvaa turvallisuusasennetta vaativien tehtävien täyttämistä. Myös oppilaitosten opiskelijavalintoja sivutaan. Viimeisestä aiheesta saattaa olla hyötyä yrittäjälle, joka suunnittelee oppisopimuksen solmimista.

Kirjassa käsitellään myös aikaa henkilövalinnan jälkeen. Tehdyn valinnan kanssa on elettävä ja pyrittävä saamaan yritykselle riittävä hyöty valitusta henkilöstä. Joskus taitojen ja osaamisen painotus saattaa olla muualla kuin mitä alunperin arveltiin.Tämän asian ymmärtäminen ja hyväksyminen ja hyödyntäminen vaatii yrittäjältä joustavuutta, mutta toisaalta saattaa myös merkittävästi lisätä tehdyn henkilöstöinvestoinnin arvoa.

Kirja on mielenkiintoista luettavaa myös työnhakijalle, joka on juuri kutsuttu rekrytointifirman testauksiin.
Anna Mäki