"ONNISTU VIESTINNÄSSÄ"
03/2008Tässä sarjassa arvioidaan yrityksille ja yrittäjille suunnattuja kirjoja. Niiden luettavuutta, houkuttelevuutta ja käyttökelpoisuutta yritystoiminnan tukena ja helpottajana.
Jukka-Pekka Puro
WSOY 2004
Turun Yliopiston keskinäisviestinnän dosentti Jukka-Pekka Puro on kirjoittanut ajankohtaisen ja kohtuullisen käytännönläheisen kirjan viestinnästä.
Aihealue on silmittömän laaja ja otsikon perusteella voisi arvella, että nyt on teoreetikko päässyt halunsa mukaan syleilemään koko maailmaa. Teos on kuitenkin mukavalla tavalla ennakko-odotuksia arkisempi.
Viestintä yrityksissä ja muissa yhteisöissä on tänä päivänä tasapainoilua uusien teknologisten mahdollisuuksien ja perinteisten viestintätapojen välillä. Puro muistuttaa, että kun vestintäteknologioita suunnittelevat ihmiset olettavat kaikkien tekevän työtään matkapuhelintensa ulottuvilla tai tietokoneen ääressä, yhteydet internetiin ja intranetiin koko ajan avoimina, niin todellisuudessa metallipajan työntekijällä ei ole työpäivän aikana mitään mahdollisuutta edes vilkaista tietokoneen ruutua tai kuulla matkapuhelimen ääntä. Ja vaikka metsurilla on head-set ja matkapuhelin, niin sähköpostiviestit saattavat jäädä päivän aikana lukematta.
Innostus uusien viestintävälineiden käyttöön on lukuisissa yrityksissä niin suurta, että selkeitä yhteisiä pelisääntöjä näiden osalta ei ole ehditty luoda. Miten nopeasti sähköpostiviestiin tulisi vastata? Pitääkö firman kännykkään vastata myös työpäivän päätyttyä? Oletetaanko henkilökunnan tuntevan asiat jos ne on esitetty yrityksen intranet-sivuilla?
Kappaleet, joissa kuvataan kokouskäytäntöjen muuttumista ja tehokkuus- ja tiivistämisvaatimusten lisääntymistä, antavat myös hyviä käytännön vinkkejä tiiviin ja havainnollisen esityksen tai alustuksen tekemiseksi.
Puro antaa pohdinnan aiheita hyvien käytäntöjen luomiseksi ja muistuttaa kuitenkin perinteisten viestintävälineiden, kuten kasvokkain käytyjen keskustelujen tai painettujen henkilökunnan tiedotuslehtien arvosta. Välillä Puro ryhtyy ennustajaeukoksi ja arvailee viestinnän kehittymisen sisältöä, suuntaa ja nopeutta tulevina vuosina.
Lisäbonuksena Puron kirja tarjoaa myös lyhyen sanakirjan tekstiviestinnän lyhenteistä. LOL (laughing out loud, nauran katketakseni), HTH (Hope this helps – toivottavasti tästä oli apua) ja TTYL (talk to you later – jutellaan myöhemmin) ovat kaikki yläkouluikäisille arkikieltä. Viisikymppisen saattaa olla vaikeaa tämän tyyppisiä viestejä tulkita.
Anna Mäki