HYMYTÖN ARMI RATIA

05/2008

Tässä sarjassa arvioidaan yrityksille ja yrittäjille suunnattuja kirjoja. Niiden luettavuutta, houkuttelevuutta ja käyttökelpoisuutta yritystoiminnan tukena ja helpottajana.

"Armi Ratia, Legenda jo eläessään”

Tuula Saarikoski

WSOY 1977

Juhannuslukemiseksi kannattaa valita yrittäjäelämänkerta. Vaikkapa suomalaisen legendan, Armi Ratian elämäntarina. Tosin kirjoittaja Tuula Saarikoski (o.s. Unkari) sanoo johdannossa, että teos ei pyri olemaan elämänkerta, vaan kertomus yhdestä ihmisestä, yhdessä ajassa.

Saarikoski vie lukijan mukanaan todellisen elämän tarinaan vuodesta 1912 aina vuoteen 1977. Armi Ratia kuoli 1979. Marimekko on Ratian luomus, mutta Armi Ratian elämä oli paljon muutakin kuin Marimekko.

Saarikoski kuvaa Armin lapsuuden kesiä Koivistolla ja koulunkäyntiä Viipurissa. Tyttö osoittautuu jo nuorella iällä päättäväiseksi, jopa uhmakkaaksi. Legendaarisen yrittäjäpersoonan piirteet ovat näkyvissä jo varhain. Nöyryytykset, joita koivistolainen kansainvälinen hienosto kohdisti Ratian kauppiasperheeseen, satuttivat, mutta samalla vahvistivat Armia. Kirjassa kuvataan myös yllättävällä tavalla Armi Ratian epävarmuutta ja pelokkuutta eurooppalaisen tapakulttuurin osalta, pelokkuutta, jota hän ei koko elämänsä aikana onnistunut voittamaan. Hermostuksen laukaisemiseksi tarvittiin useinkin tilkka viskiä.

Armi Ratian ensimmäinen yritys, kutomo, jäi sodan raunioihin Viipuriin, kuten kotikin. Armin isän kauppa oli tehnyt konkurssin jo ennen sodan alkamista. Armi oli nähnyt nuoruudestaan lähtien, että vaikeuksien ei pidä estää yrittämistä. Armi sai kokea myös potkut. Armin työpaikalla, mainostoimistossa, kyllästyttiin työntekijän epäluotettavuuteen ja jatkuvaan myöhästelyyn.

Saarikosken kirja ei silottele kuvaa tästä mahtinaisesta. Armi kuvataan myös väsyneeksi, välillä tympääntyneeksikin, jopa mielipuoliseksi, ainakin kansainvälisten vieraidensa silmissä, kun hän kesken illallisen puhkeaa kurluttamaan, viheltämään, haukahtelemaan ja puuskuttamaan. Ainakin suomalainen yrittäjänainen teki unohtumattoman vaikutuksen. Erityisyys ja persoonallisuus on aina ollut Marimekonkin valtti maailmalla.

Menestyneet yrittäjät kertovat usein, miten vahva ja yhtenäinen perhe on antanut voimaa yrittämiseen. Ratian perheessä ei harmoniaa kirjan mukaan juurikaan ollut. Rahat menivät yrittämiseen ja perhettä oli ruokittava vekseleitä ottamalla. Perheasioita setvittiin yökaudet puolihumalassa ja väsyneenä.

Lähes 60-vuotiaan Armi Ratian avioliitto päättyy viimein - Armin mielestä vihdoin viimein, kolmenkymmenen vuoden jälkeen - eroon. Ratian mielialat vaihtelevat, hän ei tunne kohtuutta missään tekemisissään, oli sitten kyse ilosta, surusta, vihasta, rakkaudesta, juomisesta tai syömisestä. Saarikoski kuvaa Armi Ratian tuskaisaa tunnista toiseen parkumista, aggressiivista käytöstä työntekijöitään kohtaan, krapula-aamuja ja yksinäisyyttä.

Menestyneen yrittäjäpersoonan elämään kuului myös synkkä ja pimeä puolensa.

Kirja on kuvitettu mustavalkoisin valokuvin, jotka kertovat Armi Ratian elämästä ja Marimekon kehitysvaiheista. Armi Ratia ei monessakaan kuvassa hymyile.
Anna Mäki

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja