ROKKA, RAHIKAINEN, KOSKELA JA JUNG

01/2009

Tässä sarjassa arvioidaan yrityksille ja yrittäjille suunnattuja kirjoja. Niiden luettavuutta, houkuttelevuutta ja käyttökelpoisuutta yritystoiminnan tukena ja helpottajana.

Tuntematon Sotilas ja johtamisen taito
Tom Lundberg
2005 Motto Universal Oy


Tom Lundberg on tuttu niille tuhansille sähköpostinsa äärellä istuville ihmisille, jotka tilaavat ilokseen ja piristyksekseen päivittäin ilmestyvän Positiivarien viestin. Lundberg kolumnoi säännöllisesti Positiivarit Ky:n nettisivuilla. Lundberg on myös aktiivinen ja arvostettu yritysvalmentaja.

Lundbergin kirjassa johtajan ymmärryksen kartuttamiseksi alaiset – tai ihmiset yleensä - jaetaan kuuteentoista erilaiseen ihmistyyppiin. Jako perustuu 1800-luvulla syntyneen sveitsiläisen lääkärin Carl Jungin teorioihin. Tosin Lundberg käyttää analyysiensä pohjana toisen henkilön kehittämää sovellusta Jungin analyyseistä. Jokaiselle kuudelletoista ihmistyypille Lundberg on hakenut vastinparinsa Väinö Linnan Tuntemattoman Sotilaan henkilögalleriasta. Joitakin Linnan teoksen henkilöitä on jätetty pois, koska he Lundbergin mukaan ovat kovin samanlaisia kuin jotkut toiset tyypittelyyn mukaan otetut.

Kuudentoista erilaisen ihmistyypin toimintamalleja on pyritty avaamaan ja etsitty kunkin persoonallisuuden vahvuuksia ja heikkouksia. Jokaista tyyppihenkilöä tarkastellaan myös esimiehen silmin. Tässä kohtaa mieleen tulee astrologisten merkkien erilaisuuden käyttäminen johtamisen teorian pohjana. Merkkejä vain on tämän kirjan tyypittelyssä kuusitoista kahdentoista tähtimerkin sijasta.

Tom Lundbergilla on työhistoriaa mm. Valittujen Palojen päätoimittajana. Kirjassa mukana oleva rasti ruutuun -testi, jolla ihmiset jaetaan kuuteentoista kategoriaan, muistuttaa Valittujen Palojen testejä. Samaa amerikkalaisvaikutteista linjaa noudattaa Lundbergin vuolas eri henkilöiden ja tahojen kiittely, joka alkaa ensimmäisiltä sivuilta ja jatkuu kirjan loppupuolella. Kirjan kappaleissakin muistetaan aina välillä esittää kiitoksia milloin saadusta tuesta, milloin inspiraatiosta, milloin kannustuksesta. Kiitokset osoitetaan tiimeille, alaisille, esimiehille ja esikuville. Kiitosten kohteena ovat jopa epäonnistumismahdollisuudet, joita kirjoittajalle on suotu. Toiseenkin suuntaan päästään kiittelemään: Lundberg on kerännyt kirjansa alkuun muiden henkilöiden hänestä itsestään antamia positiivisia arvioita.

Kirjan pitäisi auttaa esimiestä ymmärtämään ihmisten erilaisuutta. Ja näiden erojen ymmärtämisen jälkeen esimiehen tulisi pystyä myös hyödyntämään ihmisten erilaisuutta. Lisäksi kirjan pitäisi Lundbergin mukaan lisätä johtajan itsetuntemusta. Ne henkilöt, jotka ovat kiinnostuneita omasta johtamistaidostaan, jaksavat lukea tämän kirjan. Todennäköisesti heillä on tunneälyä. Ne, jotka johtamisoppeja eniten tarvitsisivat, eivät taida tähänkään kirjaan tarttua, elleivät sitten satu olemaan fanaattisia Tuntemattoman Sotilaan ihailijoita.

Mitä 17 vuotta sitten edesmennyt Väinö Linna mahtaisi ajatella Lundbergin kirjasta? Kääntyisikö haudassaan? Vaikea sanoa. Jung puolestaan ehkä arvostaisi sitä, että hänen teoriansa pohjalta edelleen rakennellaan uusia johtamisoppeja.

Myönteistä on, että lukuisien tarjolla olevien muista kulttuureista kumpuavien johtamisoppien sijaan on kerrankin rakenneltu johtamisteoria perisuomalaisen kansalliseepoksen veroisen teoksen pohjalta. Eija Lundbergin mainio kuvitus havahduttaa huomaamaan, miten Linnan teoksen tyypittelyt istuvat huvittavalla tavalla arkiseen työelämään ja jopa naisten työelämään.
Anna Mäki