Tulevaisuuden ennustaminen on helppoa

03/2009

Yrittäjä ei koskaan voi elää vain tätä päivää, niin romanttiselta ja mukavan spontaanilta kuin tässä hetkessä eläminen ja ”carpe diem” -asenne kuulostaakin. Yrittäjän tulee aina pitää katseensa ja ajatuksensa tulevaisuudessa. Omaa yritystoimintaa koskevat muutokset pitää yrittää ennakoida ja muutoksiin pitää pystyä varautumaan. Se on onnistumisen ja hengissä pysymisen edellytys

Risto Linturin ja Ilkka Hannulan teos on kirjoitettu vuosikymmen sitten. Kirjassa on uutisjuttujen muotoon kirjoitettuna kuvattu sata kuvitteellista ilmiötä, joista miehet uskoivat 70 prosentin toteutuvan kahdenkymmen vuoden ennustejakson aikana.

Miesten valitsema kahden vuosikymmenen mittainen jakso alkoi vuonna 2000. Nyt jaksosta on jälellä vielä puolet. Kirjan esipuheessa miehet sanovat, että tulevaisuuden ennustaminen on helppoa. Niin varmaan onkin. Ongelma on siinä, että ennusteet pitävät kovin harvoin paikkansa.

Kirja on mukavaa ja mielenkiintoista luettavaa. Osa ennustuksista on tavallaan toteutunut. Seuran ja kumppanin hakuun tarkoitettu treffinappi on samantapaisessa muodossa toteutettu Japanissa. Suomessa internetin treffipalstat ja Facebook täyttävät samaa tarkoitusta, vaikka perustekniikka on toisenlainen.

Samoin lasten liikeiden seurantaan tarkoitetut GPS-kaulapannat ovat toteutunutta todellisuutta. Tosin käyttökohteet ovat useammin metsästyskoiria tai ehdonalaisessa olevia vankeja kuin perheiden jälkikasvua.

Perheenäitinä jäin kaipaamaan miesten ennustamaa jääkaappiin asennettavaa valvontakameraa, jonka avulla kaupassa ostoksia tehdessään voisi matkapuhelimen avulla katsella mitä kaapista puuttuu ja mitä ostoskärryyn kannattaisi kerätä.

Melko hyvin miehet ennakoivat työsuhteiden muodonmuutokset arvelemalla, että palkkojen maksu käteisellä yleistyy. Ennuste sisälsi ajatuksen siitä, että palkan maksu olisi suorassa suhteessa päivittäiseen ja tunneittaiseen työsuoritukseen. Palkka maksettaisiin rahakortille jokaisen työpäivän päättyessä tarkalleen tehdyn työn mukaan. Kahvitaukoja tai muita pausseja työntekijät pitäisivät vain omalla palkattomalla ajallaan. Tätähän lisääntynyt alihankinta tai vuokratyövoiman käyttö käytännössä on.

Kirjoittajista Linturi on tietotekniikka-alan ennustaja ja Hannula uutistoimittaja ja tv-dokumenttien tekijä. Miehet ovat onnistuneet kehittämään ennustuksia lähes kaikilta mahdollisilta elämän ja yritystoiminnan aloilta. Joiltain osin kirja on lähinnä mielikuvituksellista science fictionia, mutta sitä voi suositella omasta tulevaisuudestaan kiinnostuneen yrittäjän luettavaksi.

Jokaisen yrittäjän pitäisi joka vuosi kirjoittaa ylös oma käsityksensä seuraavan kymmenen vuoden tärkeimmistä ilmiöistä oman yrityksensä kannalta. Ja puolivuosittain seurata omaa ennustamiskykyään.
anna.maki@y-lehti.fi