Viestintä on kalleinta silloin kun sitä ei tehdä
04/2004”Viestintä työyhteisössä”
Seán Mistéil
Inforviestintä Oy 1997 EXIT-sarja
Viestintä on tiukasti sidoksissa kulttuuriin. Tapa puhua asioista, suoruus tai kiertoilmaisut, kehon kieli, valitut ilmaisut ja äänen käyttö eroavat todella paljon kun siirrytään maasta toiseen, puhumattakaan siirtymisestä maanosasta toiseen. Tästä syystä toisella puolen maailmaa kirjoitettuun viestinnän oppaaseen on syytä suhtautua hyvin kriittisesti ja varovaisesti.
Irlantilaissyntyisen Sean Mistéilin kirja on kuitenkin niin tiivistetty, niin pelkistetty, että kulttuurisia erityispiirteitä ei oikeastaan mitenkään tiukkaan pakatusta tekstistä pysty erottelemaan. Onneksi. Esimerkkitarinoita ei kirjassa myöskään ole, sekin on hyvä asia. Ranskalaisin viivoin listatut perustotuudet ovat käyttökelpoisia missä maailmankolkassa tahansa, Suomusjärvellä yhtä hyvin kuin Sundsvallissa tai Dublinissa.
Alkulehtien perustotuus havahduttaa: "Kun ihmiset alkavat ymmärtää viestinnän tärkeyden, he ovat yhä tyytymättömämpiä nykytilaan". Vaaralliselta kuulostava yhtälö, mutta kun kirjaa lukee eteenpäin, tulee lukijalle vähitellen varmuus, että tästäkin saatetaan vielä selvitä.
Viimeisessä kappaleessa, joka on otsikoitu "Käytännön elämä", onnistutaan antamaan jatkotoimintaeväitä yksinkertaisesti ja mukavan käytännönläheisesti ja herätetään viestijä pohtimaan omia näkemyksiään itsestään viestin välittäjänä tai lähettäjänä.
Yrityksen sisäinen viestintä on yllättävän tärkeä menestystekijä. Kun asiat viestinnän osalta ovat huonolla tolalla, ei tuotantoakaan saada toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Mukavin puoli viestinnän kehittämisessä on, että suuria investointeja ei välttämättä tarvita. Ihmisten taitojen ja valmiuksien lisääminen ja ennen kaikkea asenteen muuttaminen ovat tärkeimmät onnistumiseen johtavat tekijät.
Useimmat yrittäjät ja esimiehet pitävät omia viestintätaitojaan hyvinä. Yleensä ollaan sitä mieltä että vika on viestin vastaanottajassa. Viestintä on kuin sijoituksen tuotto. Tulokset edellyttävät hyvää suunnittelua ja tehokasta panostusta sekä kovaa työtä - ja hieman onnea.
Työyhteisössä viestit koostuvat paljolti tosiasioista, mutta mukana on aina runsaasti olettamuksia ja mielipiteitä. Kun kerrotaan mielipide, on tämä syytä ilmoittaa, jotta se voidaan erottaa objektiivisista tosiasioista. Jokainen meistä haluaa luonnollisesti lisätä oman puumerkkinsä kaikkiin välittämiinsä viesteihin. Asiat tulee siitäkin huolimatta pyrkiä esittämään niin yksinkertaisina kuin mahdollista. Erityisesti tämä pätee, jos toimintaympäristönä on pienyritys. Ja kuitenkin, viestintä on aina interaktiivista. Lopullinen vastaanottaja vasta antaa viestille sen lopullisen muodon. Merkitystä on ainoastaan sillä miten hän sen ymmärtää! Ei sillä, minkälaisena viesti alkuperäiseltä lähettäjältään lähti.
Yrittäjän ja esimiehen kannattaa muistaa, että kaikki sanat ja teot ovat viestintää. Kaikki teot ja sanat viestivät työntekijöille jotakin. Silloinkin, kun mitään ei kerrota. Viestin vastaanottaja pienyrityksen sisällä tai sen yhteistyökumppanina on erityisen valpas ottamaan vastaan sanattomia viestejä siinä tilanteessa kun vallitsee epäilys siitä että yrityksellä on ongelmia. Vaikka viestinnän kehittäminen ei aina aiheutakaan suuria kustannuksia, on viestinnässä epäonnistuminen ja sen myötä väärinkäsitysten syntyminen todella kallista.
Mistéilin kirja antaa yrittäjälle tiiviissä muodossa hyviä vinkkejä siitä miten omaan viestintätyyliinsä voi kiinnittää huomiota ja miten sitä voi muuttaa parempaan suuntaan. Hyvä ja onnistuneeseen lopputulokseen johtava viestintä on kovaa työtä mutta se on yksi yrityksen johtajan tärkeimmistä tehtävistä. Kirja selvittää kommunikoinnin ja viestinnän dynamiikan, kertoo miten viestintää tehdään tehokkaasti ja selostaa tavallisimmat viestinnän esteet. Kirja sopii erinomaisesti kenen tahansa yrittäjän tai esimiehen taskuun, salkkuun tai käsilaukkuun.
-Anna Mäki