Yrittäjyyttä harkitsevan herkkupala

06/2005

”Yritä edes! 32 syytä ryhtyä yrittäjäksi”

Jaakko Lyytinen ja Kirsi Piha

Talentum 2004

Muiden elämään ja ajatuksiin on aina kiinnostavaa sukeltaa. Varsinkin jos elämäntilanteissa ja olosuhteissa on jotain yhteistä. Lyytisen ja Pihan kirja tarjoaa sukelluksen 32 yrittäjän yksityiselämään ja ajatusmaailmaan. Yksi mietteitään kertovista yrittäjistä on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Rami Aarikka.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on vajaassa kymmenessä vuodessa napannut kymmenesosan suomalaisista siiderimarkkinoista. Kirjan mukaan panimobisneksen Pekka Puupää on menestynyt hyväntuulisuudella, riskinotolla, maalaisjärjellä ja luovalla hulluudella. Kuulostaa hyvältä yrittäjyysreseptiltä. Juomabisneksessä parinkin prosentin markkinaosuus tarkoittaa valtavia summia. Oiva-siideri, Kukko- ja Hurriganes-olut ja perinteisen näköiset virvoitusjuomat ovat löytäneet uskollisen kohderyhmänsä.

Kirja on myönteinen mutta realistinen kuva suomalaisesta yrittäjyydestä. Useat 32 yrittäjästä lukeutuvat yrityksensä koon mukaan pienyrittäjiin, mutta mukana on myös 500 henkeä työllistävä pörssiyritys. Teos ei koostu yksinomaan haastatteluista, vaan niiden väliin on onnistuneesti jäsennelty kuvauksia suomalaisen yrittäjyyden kehitysnäkymistä, pohdittu koulutuksen merkitystä yrittäjyysinnokkuuden kasvattajana, kerrottu yrittäjyysidean syntyprosessista ja analysoitu yhteiskunnan yrittäjyysystävällisyyttä. Yrittäjäjärjestöt saavat osakseen jonkin verran kritiikkiä mutta kirjan tärkeimmäksi viestiksi nousee aito ja realistinen yrittäjyysinnostus todellisten ja työstään innostuneiden, keskenään hyvin erilaisten yrittäjien suulla esitettynä.

Kirjoittajat arvostelevat yrittäjälle sälytettyä vastuuta työllistämisestä, Suomen kilpailukyvyn vahvistamisesta ja siitä että yrittäjän pitäisi olla työttömän ystävä ja yhteiskunnan hyväntekijä. Yrittäjä on perustaltaan ihan tavallinen itsekäskin ihminen, joka haluaa elää elämäänsä, kantaa vastuun itsestään ja hyvinvoinnistaan sekä tehdä työtä josta pitää. Työllistäminen tai palvelurakenteen ylläpitäminen ovat alisteisia tälle ”itsekkäälle” tavoitteelle. Mikäli tilanne vaatii, yrittäjä palkkaa lisää väkeä.

Kirjassa on tarina myös tappiollista ravintolaa pyörittävästä yrittäjästä, joka tunnustaa tehneensä ahneuksissaan virheinvestoinnin ja yrittävänsä sen minkä pystyy korjatakseen tekemänsä virheen. Hankalassakin tilanteessa alunperin bangladeshilainen Rahman Shaviqur haluaa jatkaa yrittämistä ja uskoo vielä onnistuvansa.

Kirjoittajien mukaan yrittäjyyden edistämiseksi tarvitaan positiivisia tarinoita ja realistisia esimerkkejä. Näitä kirja on täynnä.

Raikas, lukemaan houkutteleva ja aidosti kannustava teos yrittäjäksi aikovalle tai jo yrittäjän uran valinneelle.
-Anna Mäki