Esimies ja Euroopan laatupalkintomalli

04/2006

Yrittäjän kirjasto

Tässä sarjassa arvioidaan yrityksille ja yrittäjille suunnattuja kirjoja. Niiden luettavuutta, houkuttelevuutta ja käyttökelpoisuutta yritystoiminnan tukena ja helpottajana.

* * * * * * * * * *

”Kohti sisäistä yrittäjyyttä, itsearvioinnin työkirja”

Tapani Ahola ja Kari Tuominen

Oy Benchmarking Ltd 2005


Sisäisen yrittäjyyden toimintamalleja on useimmiten pyritty istuttamaan yritysten henkilökuntaan, jotta jokainen kantaisi vastuunsa omasta työstään ja selkeämmin näkisi oman toimintansa vaikutukset yrityksen tulokseen. Aholan ja Tuomisen kirjassa kohderyhmäksi on valittu esimiehet, jotka vastaavat oman osastonsa toiminnasta.

Teoksen tavoitteena on auttaa esimiestä arvioimaan omia toimintatapojaan ja valitsemaan itselleen sopivat toimintatavat ja tavoitteet. Kirjan arviointikohdat ja esimerkit noudattavat Euroopan laatupalkintomallin arviointikohtia. Kirjan päähenkilöt ovat Lasse ja Pekka. Kummankin ajatukset, näkemykset, uskomukset ja teot ovat kuvaavia esimerkkejä tosielämästä. Lasse valitsee tien joka johtaa suoraan Euroopan laatupalkintopallille ja Pekka on vasta kehityksensä alkuvaiheessa. On valitettavaa huomata että kaikesta tiimikoulutuksesta ja muusta hyvästä huolimatta useissa yrityksissä osastopäälliköt ovat edelleen Pekan tasolla.

Kirjan alussa on esitelty teoreettinen viitekehys eli sisäisen yrittäjyyden arviointialueet Euroopan laatupalkintomallin mukaisesti. Sisäistä yrittäjyyttä arvioidaan 37 väittämällä joiden tärkeyttä omassa työssä arvioidaan asteikolla 1-5 ja nykyistä ja tavoitteena olevaa suorituskykyä samoin asteikoilla 1-5.

Vaikka varsinaista oman sisäisen yrittäjänsä arviointia ei suorittaisikaan, herättää kirja pohtimaan omia toimintamalleja ja mahdollisuutta muuttaa niitä. Kirja ei tarjoa yhtä ainoaa ratkaisua vaan ennemminkin kannustaa pohtimaan parhaita ratkaisuja juuri omassa tilanteessa ja omassa työpaikassa.

Kirja on tehty helposti luettavaksi ja jopa hieman sarjakuvamaiseksi humoristisine kuvineen ja Pekan ja Lassen sitaatteineen. Kirjan on nopeasti selannut läpi ja hotkinut parhaat palat, mutta selaamisen jälkeen jää innostus palata varsinaisen arvioinnin pariin. Liiallista teoretisointia on onnistuneesti vältetty ja laatupalkintokriteeristö on mukavasti sujautettu arkipäivän elämään yrityksessä.

Johtamista arvioivassa osiossa pohditaan mm. suhtautumista muutokseen ja oppimista muutostilanteessa. Kirjan päähenkilöistä Pekka näkee muutoksen konkreettisina asioina, osastolta toiselle siirtymisenä, esimiehen vaihtumisena, uusina koneina tai henkilöstömäärän muutoksina. Lasse taas uskoo että kehittymistä ei ole ilman muutosta ja että muutosta on osattava johtaa. Pekka näkee muutokset uhkina ja Lasse hyödyntämistä odottavina mahdollisuuksina.

Kirjassa näytetään pienet mutta merkittävät erot erilaisten asennoitumistapojen välillä. Muutoksen ei välttämättä tarvitse olla suuren suuri mutta sen vaikutukset tulosparannukseen saattavat yllättää. Tämän kirja näyttää uskottavalla ja kiinnostavalla tavalla.

Kirjoittajista Tapani Ahola on toiminut yli 30 vuotta konsulttina ja kouluttajana, Kari Tuominen on hoitanut johto- ja kehitystehtäviä kansainvälisissä yrityksissä neljännesvuosisadan ajan ja toiminut Suomen laatupalkinnon pääarvioijana useana vuotena.
-Anna Mäki