Osta hyvä pizza. 3-laatua.

06/2006

”Kielenhuollon käsikirja”

Katariina Iisa, Hannu Oittinen ja Aino Piehl

Yrityskirjat Oy 2006




Yrityksen käyttämä suomen kieli luo kuvaa yrityksen toiminnasta. Hyvin harvassa yhteydessä kielivirheet ja kirjoitusvirheet tuovat myönteistä lisäarvoa. Vuodenvaihteisiin ajoittuva Rakettikeijun mainonta lienee ainoa esimerkki, jossa huonolla kielellä saattaa olla myönteinen lisäarvo. Tässäkin tapauksessa virheitä on selvästi käytetty tarkoituksellisesti. Ei taida olla kyse siitä, ettei yrityksessä osattaisi oikeinkirjoitusta.

Otsikon tarjouksen saaja luultavasti arvelee että kolmoslaatua oleva pizza on tietystikin edullisempi kuin ykköslaatuinen tuote. Yrittäjän tarkoitus oli kuitenkin kertoa että tarjolla on kolme erilaista vaihtoehtoa. Väärä kirjoitusasu muutti viestin sisällön.

Romaanikirjailija vai romanikirjailija?

Kotiin postitetut mainoskirjeet ja esitteet sekä internet-sivut ovat usein asiakkaan ensimmäinen kontakti tuotteitaan ja palvelujaan markkinoivaan yritykseen. Lukiessaan yrityksen viestejä asiakkaalla ei ole välitöntä mahdollisuutta tarkistaa onko hän ymmärtänyt sisällön oikein. Kirjakaupan kanta-asiakasillassa saattaakin esiintyä vähemmistöryhmään kuuluva runoilija romaanikirjailijan sijasta, tai toisinpäin.

Pienessä yrityksessä ei aina ole mahdollista käyttää viestinnän ammattilaista. Kielenhuollon käsikirja antaa perusvalmiudet tuottaa asiallista ja ymmärrettävää tekstiä. Kirjoittajat antavat ohjeita yleisimpien yritystoiminnassa tarvittavien asiakirjojen laadintaan. Jos yrityksessä tehdään tiedotteita, laaditaan kutsuja tai kirjoitetaan asiakaskirjeitä, on kirjan läpikäymisestä suurta hyötyä.

Kirja on jaoteltu selkeästi ja vastaukset kielikysymyksiin löytyvät helposti. Pienyrityksessä kannattaa käydä läpi ainakin ne kohdat joissa käsitellään välimerkkejä, yhdyssanoja ja isoa ja pientä alkukirjainta. Käytännön esimerkit ovat hyviä ja teoksen teksti on ymmärrettävää yleiskieltä.

Et ole maksanut laskuasi!

Kirjoitetun viestin tyyli vaikuttaa lukijan tulkintaan lähettäjän tunnetilasta. Karhukirje voi olla

jämäkkä mutta silti ystävällinen. Ikävän asian voi hyvin esittää suoraan, mutta silti kohteliaasti. ”Kirjanpitomme mukaan laskusi on maksamatta” sisältää varauksen, että lasku voi olla myös jo maksettu. Viesti ei myöskään suoraan syytä vastaanottajaa, vaan kertoo että lasku on voinut jäädä maksamatta jonkun muunkin syyn takia, kun tekijää ei mainita. Asiakassuhdetta ei kannata tuhota töksähtävällä karhukirjeellä.

Arvomme

Viestin otsikon pitää kertoa yksiselitteisesti mitä asia käsittelee. Tämä sääntö pätee erityisesti internet-sivuilla, kun otsikkoa klikkaamalla siirrytään seuraaville sivuille. Jos otsikon takaa löytyvät yrityksen perimmäiset arvot kun asiakas on kuvitellut voivansa osallistua arvontaan, on viestin välitys epäonnistunut.

Oikeinkirjoituksen lisäksi kirjassa käsitellään muoti-ilmaisujen käyttöä ja erilaisten tekstien tyylilajeja. Reunaehdot, resurssit, yhtälö, kvartaali ja konsepti ovat sanoja joilla pyritään ehkä antamaan tekstiin asiantuntemuksen vaikutelmaa, vaikka arkisemmat sanat tekisivät tekstistä ymmärrettävän. Liian kansanomaista tyyliä ei kannata käyttää, ellei sitten ole täysin varma, että asiakaskuntaan puree esimerkiksi ”perskutarallaa” –sanan käyttö asiakaskirjeessä.

Teos kuuluu yrittäjän peruskirjastoon. Sen voi lukaista matka- tai viikonloppulukemisena parantaakseen omia kirjoittamisen ja hyvän suomen kielen käytön valmiuksiaan. Toinen vaihtoehto on käyttää teosta kirjoittamisen käsikirjana ja etsiä tarvittaessa kirjasta ne kohdat joissa kirjoittaessaan tuntee epävarmuutta.
Anna Mäki

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja