Päivitetty 09.09.1997
|

Yrittäjyysvuosikymmenen yrityskoulutus-lehti varsinaissuomalaisiin yrityksiin
Opetusministeri luottaa tuleviin sukupolviin
Oppilaiden rohkaiseminen aloitteellisuuteen ja innovatiivisuuteen jo ala-asteella tulee opetusministeri Olli-Pekka Heinosen mukaan kantamaan vielä hyvän sadon. Sen myötä Suomi selviää edessä olevasta työn uudelleen organisoinnista ja mikä tärkeintä, koululla on entistä enemmän annettavaa myös yrittäjän taipaleelle lähteville.
-Tulevaisuudessa yrittäjän taidot ja koulumenestys kulkevat entistä enemmän käsi kädessä. Se on ainakin tavoite, sanoo Olli-Pekka Heinonen.
Tuolla tiellä ollaan ministerin mielestä jo hyvällä alulla, sillä vanhakantaiset opetusmetodit, joissa oppilas oli pelkkä kuuntelija ja opettaja aina oikeassa oleva auktori, ovat jo taakse jäänyttä elämää. Nyt lapsia rohkaistaan kekseliäisyyteen ja oma-aloitteiseen tiedonkeruuseen jo ala-asteella. Ideana on, että jokaiselle jäisi matkan varrelta mukaan hänelle itselleen tarpeellisia elämäneväitä. Heinonen sanoo vanhan koulukulttuurin unohtaneen kokonaan tämän luovuus-puolen. Esimerkeiksi kelpaavat ne nuoret hurjapäät, jotka aikanaan antoivat piut paut koulukirjoille, mutta pystyivät silti luomaan komean uran idearikkaina ja menestyvinä yrittäjänä.
-Ei koulunkäynti ja opiskelu tosin takaa nykyisinkään menestystä. Haasteena on edelleen, kuinka koulutuksen kautta hankittu osaaminen muutetaan tuotteeksi, Heinonen muistuttaa.
Monia jatkuva jauhaminen yrittäjyydestä onkin alkanut suorastaan ahdistaa. Opetusministerin mielestä tärkeää teemaa ei ole silti korostettu liikaa.
-Työtä tehdään tulevaisuudessa entistä enemmän yrittäjäluontoisesti, mutta ei välttämättä yrittäjinä. Työelämän uudelleenorganisointi tulee olemaan niin mittava, että asian painottaminen on aivan paikallaan.
Koulutus kaipaa kuluttajasuojaa
Varsinais-Suomessa tehty yrittäjäkoulutustutkimus ja sen tulokset saavat sen sijaan opetusministerin mietteliäämmäksi. Asiakkaiden pettymys koulutuksen kirjavaan tasoon on asia, johon on jatkossa syytä paneutua. Valtiovallan konstit tosin ovat ministerin mukaan rajoitetut, sillä valtaosa koulutuksen tarjoajista on yksityisiä yrityksiä. Heinonen uskookin enemmän markkinoiden voimaan. Kysyntä ja tarjonta tiivistävät jatkossa systeemiä, sillä huhu huonosta kurssista kiirii aina muidenkin korviin. Palvelujen tarjoajat puolestaan joutuvat seuraamaan entistä enemmän asiakkaiden kiinnostusta.
-Se on kuitenkin nähtävissä, ettei meillä ole mietitty tarpeeksi koulutuksen kuluttajansuojaa. Kyllä näissäkin palveluissa on täysi oikeus vaatia hyvää laatua, Heinonen muistuttaa.
Yrittäjyysvuosikymmen yrityskoulutus-lehti 2/97
|