Päivitetty 09.09.1997
|

Yrittäjyysvuosikymmenen yrityskoulutus-lehti varsinaissuomalaisiin yrityksiin
Rehtori Kaj Malm:
Ammattikorkeakoulu ja yritykset tukevat toisiaan
Turun Ammattikorkeakoulun ensimmäinen lukuvuosi vakinaisena korkeakouluna on alkanut. Suuri, monialainen korkeakoulu haluaa olla tiiviissä yhteistyössä alueen yrityselämän kanssa. Yrittäjille suunnattu täydennyskoulutus ja asiantuntijapalvelut hyödyntävät alueen elinkeinoja, ja yritysten vaatimukset taas muokkaavat korkeakoulun opetusta. Yrittäjyyttä halutaan opettaa myös perusopiskelijoille.
Korkeakoulun rehtori Kaj Malm uskoo, että koululla on pk-yrityksille paljon annettavaa. Yrityksille tarjottavat palvelut ovat kasvaneet Malmin mukaan jatkuvasti, ja yhteistyöstä halutaan kehittää yhä laajempaa. Monialaisuus, kaupan ja palvelun, kulttuurin, tekniikan ja teollisuuden sekä terveydenhoidon koulutusalueiden yhdistyminen kokonaisuudeksi voi avata aivan uusia mahdollisuuksia.
Ammattikorkeakoulussa järjestetään työelämässä jo toimiville täydennyskoulutusta ja tarjotaan tutkimus- ja konsultointipalveluja. Sekä koulutusta että palveluja räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan. Yritysten tarpeisiin voidaan rakentaa koulutuspaketti yhdeksi illaksi tai vaikka vuoden projektiksi, palveluja saa vaikkapa laatu-, ympäristö- tai tuotekehityskonsultointina, kulttuurialan produktiona tai terveyden tutkimuksena ja hoitona.
- Meidän strategiassamme emme halua keskittyä vain koulutukseen, vaan haluamme kehittää myös asiantuntijapalveluita. Emme halua kilpailla muiden koulutusorganisaatioiden kanssa, vaan tarjota lisäarvoa. Esimerkiksi laitteiden ja laboratorioidemme vuokraaminen tukee sekä yrityksiä että koulutusta. Henkilökunta ja koulutettavat oppivat viimeisimmät menetelmät, eikä yritysten tarvitse tehdä itse valtavia investointeja, Malm toteaa.
Malm tähdentää yritysten ja ammattikorkeakoulun välisen vuorovaikutuksen ja tiedon vaihdon tärkeyttä sekä yrittäjien palvelemisessa että muussa koulutuksessa.
- Tavoitteenamme on kouluttaa ihmisiä nimenomaan työelämän tarpeisiin. Haluamme tietää, mitä tutkinnon suorittajille kannattaa opettaa, mitkä taidot ovat yrityksissä kysyttyjä. Yritysten ei täydennyskoulutuksen ja palveluidenkaan osalta tarvitse tyytyä vain valitsemaan valmiista vaihtoehdoista, vaan meille kannattaa tulla kysymään muitakin mahdollisuuksia. Esimerkiksi pieni tai suurempikin ongelma yrityksessä voidaan selvittää vaikka antamalla se opiskelijoiden opinnäytetyön aiheeksi.
Opetuksessa tilaa myös yrittäjyydelle
Yrittäjyyden opettamista ei ole perinteisesti liitetty korkeakouluihin. Ammattikorkeassa yrittäjyys on kuitenkin ajankohtainen teema. Yrittäjyydestä on tullut menestystekijä.
- Yrittämisen tiedollinen puoli on helpommin lähestyttävissä, ja siihen liittyviä osioita voi valita mihin tahansa koulutusohjelmaan. Yrittämisen asennepuoli, yrittävyys, on hankalampi opettaa. Käsitykseni mukaan maailman nuoret kuitenkin tuntevat elämän realiteetit: sisäiseen yrittäjyyteen on pyrittävä kaikessa, jos haluaa menestyä, sanoo Malm.
Korkeakoulun monialaisuus luo Malmin mielestä uutta bisnespotentiaalia ja kehitysmahdollisuuksia, joilla ei ole ylärajaa. Eri osaamisalueita yhdistämällä voidaan luoda synergiaa yllättävissäkin paikoissa.
Turun ammattikorkeakoulusta on valmistunut vasta insinöörejä ennen vakinaistamista. Kokemusta tutkinnon suorittaneiden valmiuksista työelämässä ei vielä ole paljoa, mutta Malm uskoo monialaisuuden edistävän ammatillisen osaamisen lisäksi opiskelijoiden sosiaalisten taitojen kehittymistä.
- Kansainvälistymisen myötä huomiota kiinnitetään yhä enemmän myös opiskelijoiden kielitaitoon ja sosiaalisiin taitoihin. Ihmissuhdetaitoja ei voida opettaa millään opetussuunnitelmalla, mutta rikkaampi opetustarjonta, eri alojen opiskelijoiden kanssakäyminen ja ryhmätyöt antavat entistä paremmat mahdollisuudet myös sosiaalisten taitojen parantamiseen.
Yrittäjyysvuosikymmen yrityskoulutus-lehti 2/97
|