
Yrittäjyyskurssi auttoi turvallisesti alkuun
Sirpa Rajala aloittaa työpäivänsä ennen kuutta. Rieskalähteentiellä sijaitseva Lounaskulma avataan puoli seitsemältä ja jo sitä ennen saattavat yövuoron tehneet autokuskit kysellä aamukahvin perään. Valtaosa Lounaskulman asiakkaista on samassa kiinteistössä pääpaikkaa pitävän KTK:n kuljettajia.
Sirpa on ollut kaksikymmentä vuotta keittiöalalla, mutta yrittäjäksi hän lähti vasta puolisen vuotta sitten. Alkuun auttoi Paimion Ammatillisen Aikuiskoulutuskeskuksen yrittäjyyskurssi, jota Sirpa kiittelee erinomaiseksi.
- Ilman kurssia olisin lähtenyt tosi raakileena yrittäjäksi. Suosittelen ilman muuta kurssia kaikille yrittäjiksi aikoville, Sirpa sanoo. Hän pitää erityisenä plussana sitä, ettei kurssilla menty asioissa eteenpäin, ennen kuin kaikki olivat varmasti ymmärtäneet.
- Välillä tuli uskon puute. Ajattelin, ettei tästä tule mitään, kirjanpito etenkin tuntui niin monimutkaiselta. Kurssilla olisi ollut mahdollisuus opiskella myös ATK:ta, mutta jätin sen väliin kun ajattelin, että olen vain haitaksi muille, itselläni ei ole mitään aiempaa kokemusta tietokoneista. Nyt vähän harmittaa ja tulevaisuudessa aion suorittaa ATK-ajokortin.
Yrittäjyys antoi elämään uuden näkökulman
Yrittäjänä Sirpa Rajala on samojen asioiden edessä kuin kaikki muutkin uudet yrittäjät; työpäivään tuli reilusti pituutta lisää samalla kun palkka putosi lähes olemattomiin. Kun kymmenen vuotta toiminut Lounaskulma siirtyi Sirpan omistukseen, yrityksessä jouduttiin saman tien uusimaan tai korjauttamaan lähes kaikki koneet. Niiden maksaminen vie toiveet kunnon palkasta vielä pitkään.
- Asioita katsoo nyt eri tavalla. Toisen palveluksessa en voinut ymmärtää, miksi en saanut palkankorotuksia, mutta nyt käsitän hyvin. Työntekijän palkkaaminen on kallista, itse en voisi nyt ajatellakaan. Yrittäjäksi aikovan täytyy lähteä siltä pohjalta, että on valmis tekemään kaiken itse, Sirpa sanoo.
Lounaskulmassa yrittäjän päivät kuluvat nopeasti. Sirpa laittaa ruuat, hoitaa kassan ja pitää pöydät puhtaina. Neljän jälkeen siivotaan ja lähdetään tekemään hankintoja. Vasta myöhään illalla on kirjallisten töiden vuoro.
- Aina ei jaksaisi paperitöitä mutta olen huomannut, että kannattaa olla itselleen tiukkana. Jos jättää muutamana päivänä kirjalliset työt väliin, niiden hoitaminen kuntoon on tosi työlästä.
Apua Sirpa saa mieheltään ja tyttäreltään. Perhe on suhtautunut äidin yrittäjyyteen kannustavasti. Perheen tuki ja asiakkaat, joita Sirpa kehuu tosi mukaviksi, tekevät työstä mielekkään.
- Sitä en tiedä, teenkö loppuelämäni tätä työtä. Haaveeni on aina ollut pieni karkkikioski koulun vieressä, mutta ei se taida enää nykyään kannattaa.
Pirkko Varjo
Yrittäjyysvuosikymmen yrityskoulutus-lehti 2/99